Foto: EPA PHOTO/EPA/VINAI DITHAJOHN

Pušenje cigareta dostiglo je najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Istraživači su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije, prenosi Helt24.

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u poslednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Severnoj Americi. „Kada sam započeo ovo istraživanje prije 20. godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem.

S Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima“, rekao je dr Vasim Maziak, profesor i šef Odeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Miamiju. Prema procenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 2,6 miliona odraslih u SAD ili jedan odsto ukupnog stanovništva intenzivno je pušilo nargilu u 2017. godini, dvostruko više u odnosu na pre nekoliko godina. Najčešće nargilu puše mladi od 18. do 24. godine, ali i deca. Za razliku od duvana u cigaretama, duvan za nargile može imati različite okuse, što se dopada mlađim potrošačima.

Taj duvan također proizvodi aromatičan dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duvanskog dima. Iako se još sprovode istraživanja o uticcaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno. „Pušenje nargile je verovatno opasno koliko i pušenje cigareta. Kada je reč o određenim kancerogenim tvarima i toksikantima, nargila je dosta opasnija od njih“, rekao je Maziak. Pušenjem nargile u telo unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina u odnosu na cigarete, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.

U proseku pušenje nargile traje od 30 minuta do sat vremena za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, kaže Maziak, prenose agencije.

Povezani tekstovi