teleskop lansiranjefoto EPA-EFE/JM GUILLON/ESA

Odnosi američkih i ruskih posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nisu se nimalo promenili zbog situacije u Ukrajini, svi oni na svemirskoj stanici nameravaju da produktivno rade i ulažu zajedničke napore u operacije, rekao je danas NASA-in astronaut Tomas Maršburn nakon što se prošle nedelje vratio iz ISS.

„Što se tiče međunarodnih odnosa, to se uopšte nije promenilo. A mi imamo više od 40 godina odnosa sa našim međunarodnim partnerima i sa ruskim kolegama“, rekao je on nakon povratka iz svemirske misije Crev-3 u kojoj su bili i NASA-ini astronauti Raja Čari, Kajla Baron i astronaut nemačke evropske svemirske agencije Matias Maurer.

Astronaut je rekao da je tokom šest meseci provedenih na ISS-u rad sa svim kolegama „bio ne samo produktivan, već i veoma prijatan“ za posadu i da su uspeli da održe taj odnos da bi ostali bezbedni, živi i obavili dobar posao i održavali svemirsku stanicu, prenosi TASS.

Letelica Crev Dragon američke kompanije SpaceKs sa misijom Crev-3 na brodu vratila se na Zemlju 6. maja, dva dana pre nego što je Maršburn prepustio komandu MKS ruskom kosmonautu Olegu Artemjevu predajom simboličnog ključa stanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.