NASA: Rusija kontroliše petinu poljoprivrednog zemljišta Ukrajine 1 EPA/ROMAN PILIPEY

Rusija kontroliše 22 posto poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, a rat preti ovogodišnju žetvu, što bi dodatno moglo pogoršati svetsku prehrambenu hranu, ocenili su istraživači NASA-e.

„Svetska žitnica je u ratu, a mi smo sada na početku krize hrane koja će najverovatnije uticati na sve zemlje i sve ljude na svetu na ovaj ili onaj način“, rekao je Inbal Beker-Rešef, direktor američkog svemira. Žetveni program agencije.

Satelitski snimci koje je 13. juna napravila misija Evropske svemirske agencije Sentinel-2 i analizirani u Programu pokazuju da je 22 odsto poljoprivrednog zemljišta na istoku i jugu Ukrajine u ruskim rukama, prenosi AFP.

Pre početka ruske ofanzive 24. februara, Ukrajina je snabdevala 46 odsto svetskih potreba za suncokretovim uljem, devet odsto za pšenicom, 17 odsto za ječmom i 12 odsto za kukuruzom, navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Pomorska blokada

Period od jula do oktobra posebno je značajan za ukrajinske poljoprivrednike koji beru ozime žitarice, kao i one koje se seju u proleće. Do novembra moraju biti posejane ozime žitarice koje će biti ubrane sledeće godine.

Ali seljaci više ne znaju kako da postupe pred naglim poskupljenjem goriva i veštačkog đubriva i mogućim bombardovanjem njiva.

Prema oceni glavnog udruženja ukrajinskih proizvođača i izvoznika, žetva pšenice bi mogla da bude 40 odsto manja, a kukuruza 30 odsto.

Uz to, Ukrajina je izložena ruskoj pomorskoj blokadi i ne može da izvozi useve morem, upozorava Sergej Skakun, istraživač NASA-e i Univerziteta Merilend.

Zbog zatvaranja Azovskog mora i blokade ukrajinskih luka na Crnom moru, tržišta su ostala bez više od 25 miliona tona žitarica, što podstiče rast cena i preti glađu milionima ljudi širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari