NATO pozvao Rusiju da poštuje sporazum sa SAD o neširenju nuklearnog naoružanja 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

NATO je danas pozvao Rusiju da poštuje jedini sporazum koji ima sa SAD o neširenju nuklearnog naoružanja i da dozvoli nastavak inspekcija ruskih vojnih objekata.

Rusija i SAD su 2010. potpisali sporazum Novi START koji ograničava na 1.550 broj nuklearnih bojevih glava dugog dometa koje dve sile mogu da razmeste, kao i upotrebu projektila koji mogu da nose atomsko oružje. Sporazum dozvoljava uzajamno proveravanje nuklearnih baza i pomoćnih objekata.

„Sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila obaveze iz sporazuma Novi START“, naveli su ambasadori članica NATO-a, saveza koji podržava sporazum i veruje da on ograničava širenje nuklearnih snaga.

Ambasadori su naveli da rusko odbijanje da održi konsultacije ili da dozvoli američke inspekcije od avgusta „sprečava SAD u ostvarivanju važnih prava iz sporazuma“ i podriva njihovu sposobnost „da adekvatno provere rusko poštovanje ključnih ograničenja“ iz sporazuma.

„Pozivamo Rusiju da ispuni obaveze iz sporazuma omogućavanjem inspekcija na svojoj teritoriji i povratkom u telo za implementaciju sporazuma (forum za konsultacije dve strane)“, saopštio je NATO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zaoštrio retoriku otkako su ruske snage napale Ukrajinu pre gotovo godinu dana, i više puta je govorio o mogućoj ruskoj upotrebi nuklearnog oružja, čime je izazivao zabrinutost zapadnih saveznika i javnosti.

Američko-ruski odbor formiran na osnovu sporazuma Novi START poslednji put se sastao u oktobru 2021. godine, ali je Rusija u avgustu 2022. jednostrano suspendovala primenu odredaba o uzajamnom proveravanju nuklearnih baza, u znak protesta zbog podrške SAD Ukrajini.

Inspekcije američkih i ruskih nuklearnih baza na osnovu sporazumu Novi START obe strane su pauzirale zbog širenja korona virusa u martu 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.