Nebojša Medojević štrajkuje glađu u zatvoru 1 Foto: EPA/Boris Pejović

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, prenosi Al Jazeera Balkans.

Marina Medojević, supruga jednog od čelnika opozicijskog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, potvrdila je crnogorskim medijima da joj suprug „štrajkuje glađu od dolaska u zatvor“.

Prema njenim rečima, Medojević „dobrovoljno boravi u samici koja je pod 24-časovnim videonadzorom“.

„Prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa, moj suprug je kidnapovan po nalogu Višeg suda, uz skandalozno obrazloženje da njemu nije određen pritvor, već da je stavljen u zatvor“, navela je Medojevićeva supruga, a prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Dodala je kako je u štrajku glađu „zbog protivzakonitog i protivustavnog hapšenja za javno izgovorenu riječ uprkos poslaničkom imunitetu“.

Prethodno je Viši sud u Podgorici potvrdio da zastupnici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svedoka, a ne okrivljenih, te da im je određeno stavljanje u zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet zastupnika.

Tanjug prenosi da je Sud uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i doneo odluku o upućivanju u zatvor Kneževića i Medojevića, zbog odbijanja da svedoče u predmetima tužitelja.

Iz Višeg suda su kazali da Ustav predviđa imunitet zastupnika i da je njegovom odredbom propisano da se protiv zastupnika ne može pokrenuti kazneni postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine Crne Gore, osim ako je zatečen u počinjenju kaznenih dela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Navodi se i da je Sud u istom slučaju „našao i dao razloge da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svjedoka da svedoči“, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor i ne predstavlja ni pokretanje kaznenog postupka ni pritvor, kako kažu, već meru prinude za ispunjenje građanske dužnosti.

Objasnili da zato mera traje dok svedok ne pristane svedočiti, a najduže to može dva meseca.

„Radi se o svjedoku, a ne o okrivljenom i o stavljanju u zatvor, a ne o pritvoru, zbog čega nisu primijenjene odredbe vezane za imunitet“, kazali su iz Višeg suda.

Predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, potvrdila je crnogorska policija.

Milan Knežević je ranije poručio da se neće dobrovoljno predati policiji.

I drugu noć Knežević je, zajedno sa stranačkim kolegama, proveo u crnogorskom parlamentu kako bi izbegao hapšenje.

Branitelji Medojevića i Kneževića uložili su žalbu Apelacionom sudu tražeći ukidanje mjere.

Iz crnogorskog parlamenta su zatražili da sud odluči po žalbama u roku od 48 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari