Neizvesna sudbina dokumentarnog filma o Kašogiju 1Foto: EPA/ALI HAIDER

Dokumentarni film Disident (The Dissident), koji govori o atentatu na saudijskog novinara Džamala Kašogija, suočava se s neizvesnom sudbinom i možda neće pronaći put do publike jer su distributeri oprezni da ne izazovu bes saudijskih vlasti.

Britanski list The Guardian objavio je izveštaj o premijeri filma na američkom filmskom festivalu „Sandens“, gde je američki režiser Brajan Fogel izazvao oduševljenje kod kritičara tim uzbudljivim filmom, koji podiže svest o korupciji, metodama zataškavanja i o tome kakve su posledice toga da se ima hrabrosti i smelosti u stvarnom svetu, navodi list.

Atentat na saudijskog novinara list je opisao kao stravičan događaj, što je privuklo pažnju mnogih na taj film, osim bogate karijere američkog režisera, koji je snimio film čija je budućnost izgledala obećavajuće, piše Al Jazeera Balkans.

Sudbina Hasana Minhaja

Fogel je nakon premijere filma rekao da se nada da moćna globalna lobistička mašinerija Rijada neće uticati na njegovo širenje po svetu i da sanja o tome da će se distributeri suprotstaviti uticaju Saudijske Arabije.

Ni nakon mesec od prikazivanja filma na festivalu „Sandens“ nije jasno hoće li distributeri biti u stanju da se suprotstave vetrovima saudijskog lobija.

Do ovog trenutka filmski autori još „raspravljaju o mogućnostima“, kako kažu, za dobijanje najbolje ponude za Disidenta.

Ljubitelji filma strahuju da će Disident doživeti sudbinu satirične emisije Patriot Act američkog komičara indijskog porekla Hasana Minhaja, koja je emitovana na medijskoj platformi Netflix.

Epizoda Patriot Acta koja je govorila o zverskom ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija povučena je iz ponude za Saudijsku Arabiju nakon što su se tamošnje vlasti zvanično žalile.

Međunarodni propusti

U tom kontekstu Rebeka Vinsent, direktorka britanske kancelarije međunarodne organizacije Reporteri bez granica, izjavila je da je „izuzetno važno skrenuti pažnju na kontinuirano odsustvo pravde u vezi sa slučajem atentata na Džamala Kašogija. Uprkos prvim međunarodnim protestima nakon njegovog ubistva, još nisu preduzete neophodne mere za uvođenje konkretnih sankcija za ovaj stravični zločin ili širu klimu slobode štampe u zemlji u kojoj su najmanje 33 novinara trenutno u zatvoru“.

„Nadam se da se bezvoljnost vlada da zauzmu oštriji stav prema tim alarmantnim kršenjima neće preliti na filmski svet jer priča o Džamalu zaslužuje da bude ispričana“, kazala je.

Godinu i po od ubistva Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu tačni događaji koji su doveli do njegove smrti i dalje su zagonetka.

Kritikovao saudijski režim

The Guardian navodi da je atentat na Kašogija bio reakcija na tekstove saudijskog kolumniste u The Washington Postu u kojima je kritikovao saudijski režim, a mnoge strane tvrde, uključujući i Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), da prestolonaslednik Mohamed bin Salman nije mogao da bude neupućen u planove da se Kašogi ućutka.

Fogelov film fokusira se na napore Saudijske Arabije da kontroliše i nadzire glasove koji se protive režimu u toj zemlji na međunarodnom nivou, jednako koliko i na razotkrivanje naredbodavaca ubistva.

Iako sadrži detaljne intervjue s turskim zvaničnicima koji su otkrili Kašogijevo ubistvo, Disident istražuje i kompanije i vlade koje posluju sa saudijskim režimom, što bi moglo otežati njegovu prodaju.

Nakon premijere Fogel, koji je dobio Oskara za film Ikar 2018. u kategoriji „Najbolji dugometražni dokumentarni film“, rekao je prisutnima da se „nada da će Disident navesti druge zemlje, njihove vlade i poslovne ljude da preispitaju odnos koji ih veže sa Saudijskom Arabijom dok ne budu preduzete mere za sprovođenje reformi“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.