Nelson novi ambasador SAD u BiH 1Foto: FreeImages/Ranjithd

Američki Senat potvrdio je danas imenovanje novog američkog ambasadora u BiH Erika Džordža Nelsona, čime je on i zvanično postao novi diplomata koji će u narednom mandatu biti na čelu Ambasade SAD u Sarajevu.

Erik Nelson bi trebalo da nasledi ambasadorku Morin Kormak. Nakon potvrde imenovanja u Senatu Nelsona čeka i svečano polaganje zakletve u State Departmentu nakon čega bi trebalo da doputuje u Sarajevo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja od 1980. godine. Trenutno obavlja funkciju zamenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

On je ranije izjavio da će Sjedinjene Američke Države ostati odlučne u podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jeste integracija u evroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i lično bogaćenje stavljaju ispred ključno potrebnih reformi”, istakao je Nelson.

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je rekao da će rad Američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari, e pre svega širenje prosperiteta, jer slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.