Foto:EPA

Tramp je samit G7 u Kanadi napustio ranije, a potom je na Tviteru napisao da povlači svoj potpis sa zajedničke izjave, prenose agencije.

Na toj društvenoj mreži je napao i kanadskog premijera DŽastina Trudoa.

„Premijer Kanade DŽastin Trudo ponašao se tako blago tokom naših G7 sastanaka da bi, nakon što sam otišao, rekao da su ‘američke carine pomalo uvredljive’ i da ‘se njime neće manipulisati’. Jako neiskreno i nemoćno. Naše carine su odgovor na njegovih 270 odsto na mlečne proizvode!“ napisao je Tramp.

Nemačka i Francuska, članice G7, istakle se da stoje iza zajedničke izjave usprkos Trampovoj odluci.

„U nekoliko sekundi može se uništiti poverenje s 280 slova na Tviteru“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas.

Trampovo ponašanje „zapravo nije iznenađenje, videli smo to i kod klimatskog sporazuma i nuklearnog dogovora s Iranom“, istakAO je Mas, partnera u vladajućoj koaliciji Angele Merkel.

I Jelisejska palata je u nedelju objavila da Francuska i Evropa i dalje podržavaju izjavu, dodavši da svako ko se ne drži obaveza koje su na samitu preuzete pokazuje svoju nedoslednost.

Tramp je razljutio Evropsku uniju, Kanadu i Meksiko kad je prošle sedmice uveo tarife na čelik i aluminijum.

Dve strane su u sukobu i zbog povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

„Moramo zadržati hladne glave i doći do pravih zaključaka“, rekao je Mas.

On je dodao da kako odgovor Evrope mora biti još bliža saradnja, odbrana interesa i osnaživanje savezništva s državama poput Japana i Kanade.

„Ujedinjena Evropa je odgovor na Ameriku na prvom mestu“, napisao je na Tviteru.