Foto: EPA-EFE/Jens Buettner

Altmajer je na sastanku visokih zvaničnika Nemačke i SAD rekao da je Nemačka spremna da obezbedi značajne subvencije konzorcijumima koji prave terminale, ali je odbio da iznese sumu.

Ministar privrede, bliski saradnik kancelarke Angele Merkel, rekao je da Berlin želi da premosti razlike sa SAD oko planova za gasovod od Rusije do Nemačke u Baltičkom moru. Vašington se snažno protivi tom projektu, upozoravajući da će se njim povećati strateški uticaj Rusije nad Evropom i ugroziti saveznici SAD poput Poljske i Ukrajine.

„Činjenica da smo prijatelji, po meni, znači da treba da pokušamo sve što možemo da prevaziđemo tenzije“, rekao je Altmajer zameniku državnog sekretara SAD za energetiku Danu Bruletu na početku konferencije u Berlinu.

Brulet je pozdravio prošlonedeljni dogovor Nemačke i Francuske kojim će se propisi EU primenjivati na gasovode kao što je Severni tok 2.

On je odbio da kaže da li će biti ukinuta pretnja sankcijama kompanijama koje učestvuju u tom projektu, navodeći da je to pitanje koje treba da reše ministarstvo finansija SAD i Stejt department.

Mada će Vašington pažljivo pratiti sprovođenje prošlonedeljnog sporazuma, Brulet je rekao da su SAD sveukupno ohrabrene tim dogovorom.

Brulet i Altmajer su rekli da nije bilo dogovora da SAD ustuknu po pitanju Severnog toka 2 u zamenu za nemačku podršku gradnji terminala za tečni prirodni gas.

Nemačka je interesantno tržište za izvoznike gasa, pošto planira da smanji upotrebu termoelektrana i nuklearnih elektrana u narednim decenijama. Altmajer je rekao da je to „dobra vest“ za snabdevače prirodnim gasom kao što su SAD, pošto će Nemačkoj biti potrebno pouzdano snabdevanje fosilnim energentima da upotpuni obnovljive izvore energije.

Altmajer je rekao da će Nemačka tražiti gas i od drugih snabdevača kao što su Katar, Egipat i Izrael.

Upitan da li Nemačka smatra SAD pouzdanim partnerom pošto se Trampova administracija povukla iz ključnih međunarodnih sporazuma, Altmajer je rekao da u pogledu izvora snabdevanja energijom Evropa ne sme dozvoliti da je iko ucenjuju „bilo da su to prijatelji ili neprijatelji“.

„Spremni smo da budemo transparentan, konkurentan i pouzdani snabdevač tečnim prirodnim gasom“, rekao je Brulet dodajući da će cena američkog gasa verovatno pasti s više terminala za isporuku u SAD.

Povezani tekstovi