Nemačka odaje počast za gotovo 80.000 umrlih u pandemiji 1Foto: Beta/AP/Gordon Welters

Nemačka danas odaje počast za gotovo 80.000 ljudi umrlih od korona virusa, dok se zemlja bori da savlada novi skok zaraze.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer predvodiće komemoraciju sa drugim visokim zvaničnicima u berlinskoj koncertnoj dvorani Koncerthaus.

Iz kancelarije nemačkog predsednika se navodi i da je ceremonija takođe posvećena „ožalošćenima koji nisu mogli da isprate svoje rođake kada su umrli i za koje važni rituali žaljenja nisu bili mogući“.

U Nemačkoj je do danas potvrdjeno 79.914 umrlih od kovida-19, još 67 umrlih u odnosu na prethodni dan. To je peti najveći broj u Evropi posle Velike Britanije, Italije, Rusije i Francuske.

Nemačka sa populacijom od 83 miliona je imala relativno mali broj umrlih u prvoj fazi pandemije ali je zabeležila mnogo više nivoe zaraze jesenas i zimus. U januaru je ponekad prijavljivano više od 1.000 umrlih dnevno.

Broj novozaraženih ponovo je počeo da raste poslednja dva meseca kako se širio zarazniji soj korona virusa prvo primećen u Britaniji. Nemačka je ukupno zabeležila 3,14 miliona slučajeva zaraze od početka pandemije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da progura kroz parlament zakon koji bi omogućio uvođenje strožih mera u oblastima gde ima više od 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou. Stopa zaraze na nivou cele zemlje bila je 162 slučaja na 100.000 stanovnika.

Mere koje bi prema novom zakonu automatski bile uvedene ako se predje taj broj novozaraženih značile bi zatvaranje prodavnica, kulturnih i sportskih objekata, ograničenje ličnih kontakata i noćni policijski čas. Ideja je da se prekine raznolikost mera na snazi u 16 nemačkih saveznih država.

Merkel kaže da je ovaj plan potreban da bi se zaštitio zdravsrtveni sistem, ali vlade pojedinih država imaju zamerke na neke odredbe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.