Nemačka ukinula zabranu "svastike" u video igrama 1

U Nemačkoj su zabranjeni simboli koji pripadaju neustavnim grupama, što je uzrokovalo probleme u igrama, gde su nacisti čest protivnik.

U igrama kao što je Volfenštajn, za nemačko izdanje je menjano Hitlerovo ime, uklanjani su mu brkovi, a svastike su zamenjivane drugim oblicima. Odluka o promeni zakona znači da će sada biti dozvoljeno korišćenje nacističkih simbola na umetnički način. Do sada, upotreba zabranjenih simbola je dovodila do toga da video igra ne sme da se prodaje u prodavnicama. Zabrana ekstremističkih simbola je još uvek na snazi, ali će se pravila za video igre sada primenjivati kao u slučaju starih filmova.

Po principu „od slučaja do slučaja“, takva igra bi mogla da bude odobrena ako je upotreba simbola opravdana zbog umetničke ili dramatske svrhe. Osim toga, odobrenje će dobijati one igre koje se jasno protive idealima neke od zabranjenih grupa – što je na primer slučaj sa mnogim igrama u kojima igrač treba da poubija veliki broj nacističkih vojnika.

Zabrana nacističkih simbola u video igrama datira iz devedesetih. Jedna od nedavnih kontroverzi povezana je sa blokbaster igrom Volfenštajn, čija je radnja smeštena u alternativnu istoriju u kojoj je nacistička Nemačka pobedila u Drugom svetskom ratu a Hitler je još uvek živ. U nemačkoj verziji igre, svaka svastika je bila zamenjena logotipom igre ili nekim drugim simbolom. U većini zemalja, kada se lik Hitlera pojavi u kadru, svi ga pozdravljaju kao firera, ali u Nemačkoj mu se obraćaju sa „kancelar“, a njegovi prepoznatljivi brkovi su misteriozno nestali. Sve te promene je trebalo izvesti da bi igra uopšte smela da se prodaje u Nemačkoj, a ova cenzura je ismevana i u Nemačkoj i širom sveta.

Novi serijal igre Volfenštajn koji se pojavio u junu, predstavljen je trejlerom na nemačkom jeziku u kojem su sve svastike zamenjene nekim geometrijskim oblicima. Još nije poznato da li će Betesda, tvorac igre, pokušati da ponudi necenzurisanu verziju za nemačko tržište. Ali Betesdini serijali sa borbom protiv nacista nisu jedine igre koje su naišle na probleme sa nemačkim cenzorima. Tvorci TV serije Saut park su imali problem zbog likova naci zombija i morali su da prekriju simbole sa grubo nacrtanim crnim poljima, držeći se pravila ali istovremeno ih i ismevajući. Pored zabranjenih simbola, igre u Nemačkoj često moraju da budu manje nasilne nego njihove verzije u drugim evropskim zemljama. Često su smanjene količine krvi, tela mrtvih imaju tendenciju da nestanu, a ljudski likovi su u nemačkim verzijama ponekad pretvoreni u robote, zato što se „ubijanje“ robota smatra manje nasilnim činom. Druge zemlje takođe cenzurišu nasilne ili seksualne sadržaje – naročito Australija, koja je poslednjih godina nekoliko velikih naslova odbacivala ukoliko nisu načinjene promene.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.