Nemačka vlada smanjila prognozu rasta BDP-a sa 4,1 na 3,6 odsto 1Foto: Pixabay/Capri23auto

Nemačka vlada je danas smanjila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2022. godini, ali je predvidela da će najveća evropska ekonomija i dalje biti snažna i da će se vratiti na obim iz vremena pre pandemije korona virusa.

Ministarstvo ekonomije sada predviđa rast BDP-a od 3,6 odsto, dok je krajem oktobra prognoziralo da će on iznositi 4,1 odsto.

Na smanjenje prognoze rasta uticalo je novo naglo širenje infekcija korona virusom, podstaknuto izrazito zarazim omikron sojem.

Nemačka ekonomija je prošle godine zabeležila rast od 2,7 odsto, i oporavila se od pada od 4,6 odsto u 2020. godini, kada su ograničenja zbog pandemije bila najoštrija.

Vlada je saopštila da će ovogodišnji projektovani rast vratiti BDP na nivo iz vremena pre krize.

Nemački zavod za statistiku procenio je da je BDP pao između 0,5 i jedan odsto u poslednjem kvartalu prošle godine.

Prognoza nije najsvetlija ni za prva tri meseca 2022. godine, usled čega bi nemačka ekonomija uskoro mogla da uđe u recesiju. Recesijom se smatra opadanje privredne aktivnosti u najmanje dva uzastopna tromesečja.

Ipak, postoji veliki optimizam da će se situacija poboljšavati kako godina bude odmicala. Juče objavljeno istraživanje pokazalo je da je optimizam privrednika neočekivano porastao u januaru posle šestomesečnog pada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.