Nermin Nikšić: Uskratiti platu svima koji bojkotuju rad institucija BiH 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsednik SDP BiH Nermin Nikšić tražio je danas od odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da uskrati primanja svim zvaničnicima i službenicima koji učestvuju u blokadi državnih institucija, kako njegov naslednik Kristijan Šmit ne bi zatekao institucije u blokadi.

Kako javlja sarajevsko Oslobođenje, Nikšić poziva Visokog predstavnika da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i uposlenim funkcionerima u institucijama BiH na svim nivoima, koji odluče svesno i namerno da bojkotuju radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plata i doprinosa jer takvim postupanjem onemogućavaju i sprečavaju funkcionisanje institucija sistema.

Takođe, zatražio je da se popratnom odlukom ovlašćenja imenovanih rukovodilaca javnih organa i institucija koji budu izbegavali radne obaveze prenesu na njihove zamenike, pomoćnike ili druge neposredne podređene koji će obavljati te poslove.

Nermin Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer veruje da će doprineti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su pomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni.

Donošenje ovakve odluke Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se osiguralo da naslednik Incka Kristijan Šmit prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize.

Republika Srpska je odlučila da bojkotuje rad institucija BiH zbog zakona kojim se kažnjava negoranje genocida koji je proglasio Incko.

Zakon je objavljen u Službenom glasniku i stupa na snagu, uprkos protivljenju iz RS.

Član Predsedništva BiH i lider RS najavio je i korake ka istupanju Srpske iz BiH.

Ranije danas srpski politički lideri su saopštili da ne prihvataju nametnuti Inckov zakon, a da bi Narodna skupština RS u vezi sa odlukom visokog predstavnika trebalo da zaseda u petak.

Kolegijum Narodne skupštine danas je odlučio da će parlament RS u petak razmatrati izmene Krivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika. Sednica će biti zatvorena za javnost.

Pojedini portali u sarajevu najavili su da će Dodik doći na prvi sastanak sa Šmitom, što nije ni dematovano, ni potvrđeno iz Banjaluke.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.