Neuspeo referendum ne sputava Orbana 1Foto: Fonet/AP

Referendum u Mađarskoj nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti, a 98,2 odsto izašlih građana izjasnilo se protiv migrantskih kvota, saopšteno je Nacionalne izborne kancelarije.

Činjenica da je manje od 50 odsto glasača izašlo na mađarski referendum o obaveznim kvotama za prijem izbeglica neće, sudeći prema poslednjim izjavama najviših mađarskih zvaničnika, sprečiti premijera ove zemlje Viktora Orbana da nastavi da se protivi politici Evropske o ovom pitanju.

On će nastavak svoje antiimigracione politike temeljiti na podatku da je 98,2 odsto glasača danas odgovorilo odrično na pitanje „da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta“.

Orban je održao pres konferenciju na kojoj nije bilo dozvoljeno prisustvo novinara, već je govorio samo pred snimateljima. On je, ocenjujući rezultate referenduma kao “izvanredne” najavio da će parlamentu da predložiti amandman na Ustav kako bi „zacementiraio volju naroda“. Prema pisanju agencije MTI, mađarski premijer je komentarišući rezultate, izjavio da će „ovo oružje biti dovoljno jako i u Briselu“, dodajući da EU ne može da prisili njegovu zemlju da primi migrante.

Prema podacima vladajuće partije Fides, koje je nešto kasnije potvrdila i Nacionalna izborna kancelarija Mađarske na referendum je izašlo oko 45 odsto građana. I iako je uspeh referenduma zahtevao da na glasanje izađe jedan glasač iznad 50 odsto upisanih u birački spisak, današnji rezultati  su zadovoljili zamenika mađarskog premijera Žolta Šemjena, jer je, prema njegovim rečima, 95 odsto izašlih birača glasalo protiv evropskih kvota, što je oko tri miliona i 200.000 građana.

„To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu“, rekao je Šemjen na konferenciji za novinare posle zatvaranja glasačkih mesta, prenosi RTS.

Preliminarni rezultati glasanja znatno su ublažile izjave mađarskog premijera koji je danas nakon glasanja spominjao i mogućnost podnošenja ostavke u slučaju da većina glasa za obavezujuće kvote.

Nedovoljna izlasnost, za predstavnike mađarske opozicije, koji su pozvali svoje pristalice da bojkotuju referendum, pokazatelj je da je Orbanova vlada u krizi.

“Politika mržnje mađarskog premijera Orbana je propala”, ocenili su zvaničnici opozicione mađarske partije Dijalog za Mađarsku (PM), pred pristalicama koji su se okupili ispred zgrade parlamenta, javlja mađarska agencija MTI.

„Nehumana i bezosećajna vlada Viktora Orbana će pasti“, smatra Timea Sabo iz rukovodstva te stranke. Ona je rekla da će stranka PM zatražiti od stranaka koje pripadaju takozvanoj „demokratskoj opoziciji“ da počnu pripreme za preliminarne izbore krajem oktobra.

Slične izjave, ali iz potpuno drugačijih motiva, mogle su da se čuju i  sa ekstremne desnice. Portparol radikalne nacionalističke mađarske stranke Jobik izjavio je da se čini da je Orban „izgubio“ i da se „neodgovorno kockao sa Mađarskom.“

Vlada Mađarske je 2015. godine podnela tužbu u Evropskom sudu pravde zbog odluke EU da uvede obavezujuće kvote za raspodelu 160.000 tražilaca azila. Po tom dogovoru, Mađarska je trebalo da primi 1.294 izbeglice.

Da glasa na referendumu registrovalo se i oko 30.000 građana Srbije koji imaju dvojno državljanstvo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.