Foto: Beta/AP/Ben Curtis

Posle iznenadnog odlaganja izbora iz logističkih razloga samo nekoliko sati pre najavljenog otvaranja birališta, gotovo 84 miliona glasača su pozvani da izađu na izbore sutra od 8.00 ujutro.

Pored predsednika bira se i 360 članova donjeg doma parlamenta i 109 članova Senata.

Rekordan broj od 23.000 kandidata u trci je za različite položaje ali glavni duel se odigrava između aktuelnog predsednika Buharija kandidata Kongresa naprednjaka (APC) i njegovog protivnika iz Demokratske narodne partije (PDP) Atikua Abubakara koji se nadmeću za predsedničku funkciju.

Zemlja jedva da je izašla iz ekonomske recesije uz veliku nesigurnost u brojnim oblastima pogođenim banditizmom ili napadima oružanih grupa.

Muhamadu Buhari, 76, traži drugi mandat da bi završio svoja dva prioritetna cilja na osnovu kojih je već izabran 2015. godine. To je da konačno završi sa ekstremističkom pobunom Boko Harama i sa uvreženom korupcijom u zemlji.

Naspram njega 72-ogodišnji Atiku Abubakar, bivši potpredsednik (1999-2007) i bogati biznismen mogao bi da izgleda kao potencijalni spasilac u ekonomskim krugovima, iako je pogođen brojnim optužbama za korupciju.

Nezavisna izborna komisija, koja je preuzela punu odgovornost za odlaganje izbora iz logističkih razloga je rasporedila oko milion predstavnika širom zemlje, i odštampala 421 milion glasačkih listića.

Prema predsedniku komisije Mahmucu Jakubu, logistički problemi su ogromni u toj zemlji od 190 miliona stanovnika kojoj nedostaje infrastruktura, gde na pojedinim mestima nema struje i gde bezbednosni problemi ugrožavaju dobro održavanje izbora. On je odbacio optužbe za političko mešanje jedne ili druge partije koje se uzajamno optužuju da sabotiraju izbore. On je juče rekao da neće biti daljih odlaganja i da će izbori svakako biti održani sutra.

Odlaganje je iznad svega pojačalo tenzije izmedju dve strane. Muhamadu Buhari, bivši general koji je već vodio Nigeriju 1983. godine pozvao je vojsku da bude „bez milosti“ prema onima koji vrše prevare. Sa druge strane PDP je optužio šefa države da vraća zemlju u prošlost i vojne diktature i da priprema masovna nameštanja da bi bio ponovo izabran.

Pobednik treba da dobije pored većine glasova, najmanje 25 odsto glasova u dve trećine od 36 saveznih država i saveznog glavnog grada Abudže.

Nigerija je najmnogoljudnija afrička zemlja sa 190 miliona stanovnika, najveća afrička privreda i najveći izvoznik nafte, zbog čega su ovi izbori vrlo važni za stabilnost regiona.

Povezani tekstovi