Tunde OnakojaFoto: Screenshot/Twitter

Nigerijski šampion u šahu oborio je rekord za najduži šahovski maraton nakon što je igrao partiju bez prestanka 58 sati, prenosi Gardijan.

Tunde Onakoja (29), počeo je maratonsku sesiju na Tajms skveru u Njujorku u sredu. Do ranih jutaranjih sati jutros za šahovskom tablom proveo je 58 sati pobedivši trenutni rekord šahovskog maratona od 56 sati, 9 minuta i 37 sekundi, koji su 2018. postigli Halvard Haug Flatebo i Sjur Ferkingstad, obojica iz Norveške.

Onakoja je igrap protiv Šona Martineza, američkog šampiona u šahu, u skladu sa smernicama Ginisovog svetskog rekorda da svaki pokušaj obaranja rekorda moraju da to učine dva igrača koji igraju neprekidno sve vreme.

„Ne mogu da opišem mnogo emocija koje trenutno osećam. Nemam prave reči za njih. Ali znam da smo uradili nešto zaista izuzetno“, rekao je on agenciji Frans pres.

„Noćas u tri ujutro, to je bio trenutak kada sam bio spreman da odustanem od svega… ali Nigerijci su putovali iz celog sveta. I bili su sa mnom preko noći.

Zajedno smo pevali, a oni su plesali zajedno i nisam mogao samo da odustanem zbog njih“.

On se nada da će prikupiti milion dolara za obrazovanje dece širom Afrike od pokušaja postavljanja svetskog rekorda.

Iz Ginisove knjiga rekorda još se nisu javno oglasili povodom Onakojinog uspeha. Ponekad su potrebne nedelje da organizacija potvrdi novi rekord.

Onakoja, koji je 2018. osnovao Chess in Slams Africa, rekao je da je pokušaj rekorda „za snove miliona dece širom Afrike bez pristupa obrazovanju“. Njegova organizacija želi da podrži obrazovanje najmanje milion dece u sirotinjskim četvrtima širom kontinenta.

„Moja energija je trenutno 100 odsto jer me moji ljudi podržavaju muzikom“, rekao je Onakoja u četvrtak uveče nakon što su igrači prešli granicu od 24 sata.

Ukupno 22.000 dolara prikupljeno je u prvih 20 sati od pokušaja, rekao je Tajvo Adejemi, Onakojin menadžer.

„Podrška je bila ogromna od Nigerijaca u SAD, globalnih lidera, poznatih ličnosti i stotina prolaznika“, rekao je on.

Onakojin pokušaj je pomno praćen u Nigeriji, gde on redovno organizuje šahovska takmičenja za mlade ljude koji žive na ulici kako bi podstakao svoj cilj. Više od 10 miliona dece ne pohađa školu u ovoj zapadnoafričkoj zemlji – što je jedna od najviših stopa na svetu.

Među onima koji su ga javno podržali su bivši potpredsednik Nigerije Jemi Osinbajo, koji je napisao Onakoji na X: „Zapamtite svoje moćne reči: ’Moguće je napraviti velike stvari iz malog mesta’“.

Onakoja i njegov protivnik dobijali su pet minuta pauze za svaki sat igre.

Onakoja je iskoristio pauze da bi uhvatio korak sa Nigerijcima i Njujorčanima koji su ga bodrili, gde je mešavina afričke muzike zabavljala posmatrače i pristalice – čak se na trenutko pridruživao plesu.

Na Onakojinom meniju: puno vode i jolof pirinča, jedno od najpoznatijih jela zapadne Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari