Nije odobrena Vikipedija na crnogorskom 1Foto: Logo

Tu informaciju, u intervjuu Pobjedi saopštio je publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”, prenosi RTCG.

“Mi to doživljavamo kao diskriminaciju”, naglasio je on.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu neprijatnu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.

“Mi smo ne samo krajem 2017. dobili jezički standard ISO 639-2, već i početkom ove godine ISO 639-3, što crnogorski jezik potpuno definiše kao zaseban jezik. Utoliko je neprimjerenije što nijesmo dobili Vikipediju kad se zna da se u dva navrata podnosio zahtjev za dobijanje Vikipedije na crnogorskom jeziku koji su odbijeni pod obrazloženjem da crnogorski jezik nije standardizovan. Odgovor koji dobijamo na naše pominjanje te činjenice je da je Vikipedija u međuvremenu pooštrila uslove za dobijanje Vikipedije zbog velikog broja zahtjeva, te da su oni sve varijante jezika, koje po njima potiču od jednog osnovnog jezika, izuzeli od prava na Vikipediju. Pribjegava se i argumentima da je Vikipedija slobodna vikipedija, dostupna svim zainteresovanima, te da mi, Crnogorci, imamo slobodan pristup svim postojećim vikipedijama (četiri), koje, prema njihovom mišljenju mi „razumijemo”, naglasio je Jovanović.

Na pitanje jesu li se obratili osnivaču Vikipedije, Jovanović je odgovorio da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana sa državnim institucijama, smatrali su da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.