„Niko ne želi da ratuje za Putinov račun“: Ruski opozicionar o delimičnoj mobilizaciji 1Foto: EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Samo Putinov vojni poraz u Ukrajini može da sruši ruski režim, kaže za DW opozicioni političar Dmitrij Gudkov. On opominje Zapad da obuhvatne sankcije koje pogađaju obične Ruse mogu da se vrate kao bumerang.

Dmitrij Gudkov trenutno obilazi zapadnu Evropu gde razgovara sa političarima i diplomatama. Ovaj ruski opozicionar, koji je napustio zemlju prošle godine posle dvodnevnog pritvora, kaže da je jedan od ciljeva da zapadnim političarima objasni da su neke sankcije protiv Rusije efikasne, a neke samo koriste režimu Vladimira Putina.

„Evropljani moraju da razumeju da će izazvati još veći problem ako sada izoluju Rusiju, ograde je žicom visokom šest metara i okolo iskopaju kanal sa krokodilima“, kaže Gudkov za Dojče vele.

„Jer, nastaće siromaštvo, raspad zemlje bi mogao biti krvav. A nuklearno oružje će ostati i niko ne zna kuda bi rakete mogle da polete. To će zadavati glavobolje i Ukrajini i svima ostalima“, dodaje ovaj bivši poslanik u ruskoj Dumi.

Sa druge strane, on kaže da Zapad mora da nastavi svaku podršku Ukrajini. „Samo vojni poraz Putinovog režima može nas izbaviti od Putina.“

Prema njegovim rečima, delimična mobilizacija u Rusiji ukazuje na „haos u vojsci“. „Rukovodstvo nije adekvatno. Putin je zapravo stvorio takav sistem u kojem vladaju haos i lopovluk, i odsustvo iskrene motivacije“, navodi Gudkov.

Kolika je podrška Putinu?

Na pitanje koliko Rusi zbilja podržavaju napad na Ukrajinu, Gudkov kaže: „Mislim da, baš kao što se Putin pretvara da ovo nije rat nego specijalna operacija, tako se i većina ljudi pretvara da je podržava. Ali, čim budu sami primorani da uzmu pušku u ruke – a to je karta u jednom pravcu – od te podrške ništa neće ostati.“

„Milim da će se na kraju sve okončati na ulicama jer niko ne želi da ratuje za Putinov račun. Niko ne vidi poentu rata. Osim jastrebova koji podržavaju imperiju, ali njih nema više od 10 do 12 odsto u Rusiji. A i takvi su sada nezadovoljni Putinom i Ministarstvom odbrane. Njima je teško da se oproste od mita da je ruska armija druga najmoćnija na svetu“, dodaje Gudkov, prenosi Dojče vele.

Ovaj bivši poslanik se aktivno bavi politikom od protesta protiv reizbora Putina za predsednika pre desetak godina. Bio je član više opozicionih partija. Njegov otac Genadij Gudkov, političar i biznismen, takođe spada u najpoznatije kritičare Putina.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari