Njujork odao počast za 30.000 umrlih od kovida-19 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Njujork, američki grad najteže pogođen korona virusom odao je sinoć počast za svojih 30.258 umrlih od korona virusa tokom godinu dana pandemije.

„Izgubili smo više Njujorčana nego u Drugom svetskom ratu, Vijetnamskom ratu, uraganu Sendi i napadima 11. septembra zajedno. Svaka porodica je pogođena, za toliko porodica ima tuge, i tuga je jaka“, rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio na virtuelnoj komemoraciji prenošenoj uživo, pošto je prethodno pozvao na minut ćutanja za žrtve.

Gradonačelnik je pomenuo „heroje zdravlja“ koji suspasli mnoge živote nekad ugrožavajući i sami sebe i takođe pozvao ljude da se prisete i dobrih trenutaka.

„Šta god se desilo niko ne može da vam oduzme plesove koje ste već plesali“, rekao je Bil de Blazio na španskom navodeći frazu kolumbijskog pisca i Nobelovca Gabriela Garsije Markesa, u gradu gde su trećina imigranata latino porekla.

Virtuelna ceremonija počela je kratkim nastupom Njujorške filharmonije, ispred upaljenih sveća na Bruklinškom mostu, po hladnoj i vetrovitoj noći. Velike crno-bele slike žrtava projektovane su na mostu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.