Njujork razmatra da nevakcinisane zdravstvene radnike zameni pripadnicima Nacionalne garde 1Foto: EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Guvernerka Njujorka Keti Hokul razmatra da angažuje pripadnike Nacionalne garde ili medicinske radnike iz drugih američkih država da bi se nadoknadio manjak bolničkog osoblja, pošto na desetine hiljada zdravstvenih radnika najverovatnije neće ispuniti rok za obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19 koji ističe sutra.

Prema planu koji je predstavljen u saopštenju, guvernerka će moći da proglasi vanredno stanje da bi povećala rezerve zdravstvenih radnika tako da oni uključuju licencirane profesionalce iz drugih država i zemalja, kao i medicinske sestre u penziji.

Hokul je rekla da država takođe razmatra da angažuje pripadnike Nacionalne garde koji imaju veze s medicinom da bi bolnice i druge zdravstvene ustanove imale dovoljno adekvatnog osoblja.

Oko 16 odsto od 450.000 pripadnika bolničkog osoblja države ili oko 70.000 zdravstvenih radnika nije potpuno vakcinisano, saopšteno je iz guvernerkine kancelarije, preneo je Gardijan.

„I dalje se borimo protiv kovida da bismo zaštitili svoje voljene. Pohvaljujem sve zdravstvene radnike koji su se vakcinisali i apelujem na ostale koji nisu da to urade sada da bi mogli da nastave da pružaju zdravstvenu negu“, rekla je Hokul.

Zbog izuzetno zaraznog delta-soja virusa korona SAD su početkom septembra zabeležile skok broja inficiranih i hospitalizovanih, ali od tada se beleži pad, pokazuju statistički podaci Rojtersa. Broj smrtnih slučajeva i dalje raste, te su SAD u proteklih nedelju dana registrovale u proseku 2.000 umrlih dnevno, pretežno nevakcinisanih.

Izvesni broj zdravstvenih radnika odbija da se vakciniše, pojedini i po verskoj osnovi. Hokul je danas bila na liturgiji u velikoj crkvi u Njujorku da bi apelovala na hrišćane da pomognu promociju vakcinacije.

Zdravstveni radnici koji su dobili otkaz zato što su odbili da se vakcinišu nemaju pravo na nadoknadu za nezaposlene ako ne pokažu zahtev za medicinsko izuzeće koje je odobrio lekar, saopšteno je iz kancelarije Hokulove. Nije poznato kako će se ovaj plan odraziti na sudske parnice koje se tiču izuzeća po verskoj osnovi.

Američki apelacioni sud je privremeno blokirao zahtev da se vakciniše školsko osoblje u gradu Njujorku, samo nekoliko dana pre nego što je odredba trebalo da stupi na snagu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.