Njujork Tajms: Posrednici iz SAD-a pokušavaju da nabave granate za Ukrajinu u BiH i Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ANDRII NESTERENKO

List Njujork Tajms piše da su BiH, Srbija i Rumunija među zemljama u kojima posrednici iz SAD-a nastoje da nabave granate za vojsku Ukrajine. New York Times poziva se na poverljive izvore.

Piše da se Ukrajina dugo oslanjala na svoje oružane snage i da se sada muči u nabavci municije iz sovjetskog doba za svoje oružje. Zato će Ukrajina pokušati da nabavi oružje iz ruralnih krajeva istočne Evrope, prenosi Index.hr

Oružje za municiju sovjetskog standarda

„Godinu dana nakon rata, uprkos prilivu sofisticiranog zapadnog oružja, ukrajinska vojska se i dalje oslanja prvenstveno na oružje koje ispaljuje municiju sovjetskog standarda. SAD i njihovi saveznici iz NATO-a ne proizvode tu municiju, a nekoliko zemalja izvan Rusije koje to rade uglavnom se nalaze u bivšoj sovjetskoj orbiti“, piše Njujork Tajms.

„Posrednici s gotovinom iz SAD-a pretražuju fabrike u BiH, Srbiji i Rumuniji u potrazi za granatama“

Njujork Tajms piše da se zbog toga zemlje Zapada bore da pronađu alternativne izvore i da ulažu milione dolara u zaobilazna rešenja, kojima bi želeli da izbegnu političke posledice i odmazdu Rusije.

„To ih dovodi u neka od udaljenijih mesta u istočnoj Europi, poput Kostenca i malog bugarskog grada Sopota“, piše list.

Prošle godine je predviđen izvoz oružja iz Bugarske porastao i premašio tri milijarde dolara. To je oko pet puta više od prodaje u inostranstvo u 2019., prema procenama bugarske vlade iz podataka prikupljenih u oktobru.

„Teško da je Bugarska jedina zemlja koja tiho pridonosi ratnim naporima Ukrajine. Luksemburg opskrbljuje Ukrajinu oružjem češkog porekla. Posrednici s gotovinom iz SAD-a pretražuju fabrike u BiH, Srbiji i Rumuniji u potrazi za granatama. Velika Britanija je formirala tajnu radnu grupu za naoružavanje Ukrajine, stoji u dokumentu do kojeg je došao Njujork Tajms“, piše američki list.

Njujork Tajms navodi da je tajna radna grupa, koju je osnovalo britansko ministarstvo obrane, fokusirana na nabavku municije u sovjetskom stilu i da joj je zadatak postajao sve teži kako je rat odmicao. Jedan od problema je i to što je velikim dobavljačima ponestalo zaliha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.