Njujork tajms: SAD ograničile putovanja za članove Komunističke partije Kine 1Foto: Freeimages

Vašington je uveo nove strože mere ograničavajući ulaz u SAD članovima Komunističke partije Kine, prenosi danas Njujork tajms pozivajući se na Stejt department.

Nove restrikcije koje su stupile juče na snagu ograničavaju trajanje viza za članove Komunističke partije Kine i članove njihove uže porodice na mesec dana, uz dozoljen samo jedan ulazak u zemlju, naveo je list.

„Decenijama smo dozvoljavali Komunističkoj partiji Kine slobodan pristup bez ograničenja američkim institucijama i firmama dok te iste privilegije nikad nisu bile slobodno date građanima SAD u Kini“, rekao je portparol Stejt departmenta, a prenosi Njujork tajms.

Tražioci viza su ranije mogli da dobiju vize za posetioce koje važe deset godina. Prema listu, nove restrikcije bi teoretski mogle da budu primenjive na oko 270 miliona ljudi.

Tenzije su porasle između dve najveće svetske privrede u više oblasti i obe su usvojile mere za ograničavanje putovanja jedna drugoj.

Kineske vlasti proterale su ove godine petnastak američkih novinara iz najvećih listova.

Vašington je sa svoje strane smanjio broj akreditacija kineskim novinarima kod vladinih tela i ojačao ograničenja za više kineskih medija na svojoj teritoriji ocenjujući da se radi o „organima propagande“.

Administracija predsednika Donalda Trampa je takođe ukinula vize za više od hiljadu kineskih studenata i istraživača osumnjičenih za špijunažu u SAD. Peking je reagovao osuđujući „politički progon i rasnu diskriminaciju“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Njujork tajms: SAD ograničile putovanja za članove Komunističke partije Kine”

  1. Ove restrikcije će naneti štetu američkoj privredi, jer je Kina najveći strani investitor u SAD-u. Ovo su potezi očajnika, koji ne vidi da se kineski napredak i preuzimanje mesta najveće svetske privrede ne može zaustaviti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.