Nova crna lista SAD za pojedince iz BiH 1Foto: Fre Images/Ranjithd

Odeljenje za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je novu „crnu listu“ fizičkih i pravnih lica na kojoj se nalazi i više imena iz Bosne i Hercegovine, a koja su za SAD sumnjiva uglavnom zbog ratnih zločina, kriminala i terorizma, a kojima se zabranuje ulazak ili zamrzavaju sredstva u SAD.

Na listi su i dalje Senad Šahinpašić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Savo Krunić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić i Srpska demokratska stranka (SDS).

Ove godine je na „crnu listu“ uvršten i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na listi su i Sonja i Aleksandar Karadžić, Tomislav Kovač, Radomir Kojić, Milovan Bjelica, Dragan Spasojević i Dragomir Vasić.

Na američkoj „crnoj listi“ nalaze se i brojne organizacije u BiH koje su povezane sa zemljama Bliskog istoka, poput Organizacije „Preporod islamske tradicije“ iz Kuvajta i Organizacije Revival Of Islamic Heritage Foundation koja se najčešće spominje.

To odeljenje Ministartsva periodično objavljuje spisak fizičkih ili pravnih lica kojim se zabranuje ulazak u SAD ili zamrzavaju njihova sredstva u SAD, prenosi klix.ba.