Novoizabrana predsednica EK: Svetu je potrebna jaka Evropa 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

„Za mene je važno da se odrede komesari koji će zasigurno imati jake portfelje da bi bilo jasno da su istok i centralna Evropa prikladno raspodeljeni“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu posle izbora, prenosi Hina.

Najviši položaji u evropskim institucijama pripali su zapadnoj Evropi.

Predsednica Komisije je Nemica, kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Barel, kandidatkinja za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, predsednik Evropskog parlamenta Italijan David Sasoli, a Holanđaninu Fransu Timermansu, koji je bio glavni kandidat socijaldemokrata za predsednika EK i Dankinji Margarete Vestager, glavnoj kandidatkinji liberala za EK, obećani su visoki položaji u Evropskoj komisiji.

Fon der Lajen je rekla da je „odlučna“ u postizanju dobre geografske raspodele preostalih visokih funkcija.

Na pitanje hoće li potvrditi predložene komesare iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proevropske stranke, Fon der Lajen je izbegla odgovor.

„Evropa je potrebna u ovom okruženju koje se menja. Bolje delujemo kada delujemo zajedno. Niko od nas pojedinačno neće biti uspešan kada se sam suočava s problemima“, rekla je i dodala da je „tražiti kompromise uvek teško“.

Zaključila je odgovor tvrdnjom da je svetu potrebna „jaka Evropa“, a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Novinarka Fajnenšal tajmsa je upitala hoće li Fon der Lajen imati većinsku podršku posle odlaska britanskih poslanika.

„Radiću sa proevropskim strankama za stabilnu većinu. I pre je bilo teško naći stabilnu većinu“, kazala je ona.

Ona je takođe izjavila da je Zapadni Balkan važan za Evropsku uniju i da će podržati snažne odnose EU i tog regiona.

„Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU“, rekla je Fon der Lajen za N1, prenosi ta televizija na svom portalu.

Ona je rekla da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za Zapadni Balkan.