NVO u Crnoj Gori osudile hapšenje zbog šerovanja lažne vesti "Alo" 1Podgorica Foto: Wikipedia

Nevladine organizacije u Crnoj Gori su danas osudile hapšenje Radovana Rakočevića iz Bijelog Polja zato što je na „Fejsbuku“ podelio vest srpskog portala „Alo“ da je predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, zaražen korona virusom.

Rakočević je priveden pod sumnjom da je izvršio krivično delo „izazivanje panike i nereda“, a tužilac u Bijelom Polju odredio mu je zadržavanje do 72 sata.

Akcija za ljudska prava (HRA) je istakla da su Rakočeviću povređena prava na slobodu ličnosti i slobodu izražavanja.

„Iako je vest koju je objavio srpski portal najverovatnije netačna, jer je Đukanović juče viđen u zvaničnoj posjeti opštini Tuzi, Rakočević to nije mogao znati dan ranije, kada je to preneo“, smatra HRA.

Takođe, piše HRA, nejasno je kako je tužilac utvrdio da je Rakočević prenošenjem te vesti „izazvao paniku kod građana“ pošto komentari ispod te objave na Rakočevićevom profilu „ne odaju paniku“, a ima i onih čiji autoru ukazuju da je vest netačna.

Predsednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić saopštio je da niko nije reagovao na neistine kada je javni servis RTCG u emisiji preneo „teorije zavere“ o nastanku korona virusa.

Raonić smatra da će veća panika nastati ako se građani budu hapsili zbog postova na „Fejsbuku“.

Pošto konstatuje da ima širenja lažnih vesti i da razume potrebu da se to sprečava, Raonić je u izjavi za „Vijesti“ ukazao da vlast treba da pravovremeno obaveštava javnost o svemu što ona treba da zna.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.