Ocu Britni Spirs suspendovano starateljstvo 1foto EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Sud u Los Anđelesu suspendovao je starateljstvo oca Britni Spirs, zahvaljujući kojem je kontrolisao njen život tokom 13 godina, što označava veliku pobedu za pevačicu koja je dugo želela da okonča ovaj aranžman koji joj je oduzeo nezavisnost.

Kako prenosi Gradijan, sudija Brenda Peni je na saslušanju donela odluku da suspenzija starateljstva Džejmija Spirsa stupa na snagu odmah.

“Ovakva trenutna situacija je neodrživa. Ona odražava toksično okruženje koje zahteva suspenziju starateljstva”, rekla je Peni nakon što je saslušala argumente obe strane.

Ona je za 12. novembar zakazala saslušanje na kojem će se raspravljati o potpunom ukidanju starateljstva, koje kako se čini podržavaju obe strane.
Metju Rozengart, advokat Britni Spirs, zahtevao je da njen otac “hitno bude ukonjen” pre nego što se preduzme bilo koji drugi korak, naglasivši da je to “neophodno radi pevačicine dobrobiti”.

“Starateljstvo bi trebalo i mora da bude ukinuto što pre, idealno tokom ove jeseni. Britni Spirs zaslužuje da njen otac u ulozi staratelja izađe iz njenog života, već danas”, rekao je on.

Rozengart je rekao da je uklanjanje Džejmija Spirsa prvi korak kao okončanju “kafkijanskog košmara” za njegovu klijentkinju, dodajući da ju je njen otac “zlostavljao ne samo tokom protekle decenije, već još od detinjstva”.

Odluku o suspenziji sud je doneo tri meseca nakon što je pop zvezda prvi put javno zatražila da njen otac bude uklonjen, tvrdeći da je zloupotrebljavao starateljstvo.

“On voli da ima kontrolu tako da može da povredi svoju sopstvenu ćerku”, rekla je pevačica. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a državni i savezni zakonodavci razmatraju uvođenje velikih izmena u sistem za davanje starateljstva.

Fanovima predvođen pokret #FreeBritney je prvi privukao pažnju javnosti na slučaj i od nedavno održava velike skupove u znak podrške pop zvezdi. Obožavaoci su doputovali iz cele zemlje u Los Anđeles kako bi podržali Spirsovu tokom suđenja i blokirali ulicu ispred sudnice. Fanovi su vikali: “Hej, ho, starateljstvo mora da nestane” i “Britnino telo, Britnin izbor”.

Britni Spirs se godinama protivila starateljstvu, ali je u javnosti prvi put o tome progovorila na sudu u junu, kada je tvrdila da je njen otac to “zloupotrebljavao” kako bi kontrolisao intimne detelje njenog ličnog života, uključujući i kontrolu rađanja, kao i da je prisiljavana da radi protiv svoje volje.

U nedavno objavljenom dokumentarcu Njujork tajmsa navodi se da je Džejmi Spirs unajmio jednu firmu za obezbeđenje koja je potajno nadgledala telefon njegove ćerke, snimala razgovore u njenoj spavaćoj sobi i pratila fanove koji su protestovali da bi se ukinulo starateljstvo.

Rozengart kaže da se advokat Džejmija Spirsa žestoko borio protiv suspenzije starateljstva zato što on nije želeo da dođe u situaciju da mora da preda dokumente ili da svedoči pod zakletvom.

“On se plaši da će biti otkrivena njegova korupcija”, rekao je Rozengart, koji tvrdi da je pevačicin otac “pokrao milione dolara” njenog bogatstva. On se osvrnuo i na optužbe o nadgledanju iznesene u dokumentarcu.

“Džejmi Spirs i njegovi predstavnici su učnili nešto neshvatljivo – oni su prisluškivali neke od najintimnijih razgovora moje klijentkinje”, rekao je Rozengart, navodeći da je unajmljena firma za obezbeđenje prisluškivala Britnine razgovore sa decom, momkom i prethodnim advokatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.