Od 15. jula promena uslova za ulazak u Sloveniju 1Photo: Pixabay /Skitterphoto

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze korona virusom prethodne sedmice, Slovenija je odlučila da promeni uslove za ulazak u zemlju koji više neće zavisiti od epidemiološke situacije u državi iz koje dolaze putnici nego od njihovog kovid statusa.

Slovenačka vlada je najavila da je odluka o ukidanju spiskova zemalja s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavanju uslova ulaska za sve putnike stupila danas na snagu, primenjivaće se od četvrtka, 15. jula.

Kako je danas prenela agencija Hina, za ulazak putnika u Sloveniju bez karantena potrebno je evropska digitalna potvrda o vakcinaciji ili potvrda trećih zemalja, a osnovni kriterijum za ulazak je dokaz da je osoba prebolela kovid-19, da je vakcinisana ili negativno testirana.

Jedini izuzetak od ovog pravila odnosi se na strance koji u Sloveniji imaju zemljište ili nekretnine i na decu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili staratelja.

Ministar zdravlja Janez Poklukar najavio je da će se vlada u ponedeljak ponovo sastati sa epidemiolozima radi koordinacije i mogućeg usvajanja novih mera zbog povećanja dnevnih infekcija tokom prethodne sedmice. To povećanje se pripisuje sve većem broju uvezenih slučajeva, pre svega kod nekoliko grupa slovenačkih maturanta koji su boravili u španskim letovalištima.

„Pozivam sve koji dolaze iz inostranstva, a imaju znakove bolesti da se testiraju, a one koji su s njima bili u kontaktu da ostanu kod kuće u karantinu pet dana, a onda se testiraju“, kazao je Poklukar u vezi putovanja u rizičnije države.

Kako prenose slovenaski mediji, zaoštravanjem mera za ulazak u zemlju vlada između ostalog želi da podstanke stanovništvo, posebno mlade, da se što pre vakcinišu budući da je do sada potrebnim dozama zaštićeno 35 odsto populacije, znatno manje od željenih 70 odsto. Toliko bi, prema procenama, bilo potrebno da se spreči četvrti talas epidemije na jesen zbog zaraznijeg delta soja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Od 15. jula promena uslova za ulazak u Sloveniju”

  1. Molim vas da mi odgovorite koji test treba da se uradi da li vazi antigeni test hvala

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.