ruski vojnici mobilizacijaFoto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Tokom invazije na Ukrajinu, ruska vojska je stradala ne samo u borbama, već je pretrpela i neborbene gubitke, uključujući „prijateljsku vatru“, iako rusko Ministarstvo odbrane krije statistiku.

Istraga ukrajinskih medija „Važne priče” tvrdi da nemar pretpostavljenih i loš kvalitet vojne obuke iscrpljuju ruske trupe i pre nego što budu poslati na front.

Jedan od najčešćih uzroka smrti vojnika je neoprezna upotreba oružja. U presudama garnizonskih vojnih sudova koje su proučavali mediji, ponovio se otprilike isti scenario: vojnik je zaboravio da stavi osigurač na oružje i slučajno ili iz zabave pucao u kolegu.

Takođe, pijanstvo u vojsci, nemar nadređenih, nemogućnost upotrebe vojne opreme i svađe često dovode do pogibije vojnika.

Konzumacija alkohola na poslu glavni je uzrok incidenata u vojsci, poput ranjavanja, sukoba, ubistava, barem u područjima van zone borbe, kažu vojni stručnjaci iz Conflict Intelligence Team-a.

Broj takvih gubitaka utiče na nizak nivo obučenosti komandnog osoblja i nizak nivo profesionalne obučenosti ruskog vojnog osoblja, kažu analitičari.

Kao primer, služio je slučaj kada je vojnik Stanislav Bolkunov ubio njegovog kolegu i zbog toga je osuđen na 10 godina zatvora. Drugim vojnicima je rekao da je pucao jer je „želeo da oslobodi napetost i nije našao drugi izlaz“.

Ubistva kolega na ratištu u Ukrajini ne spadaju u presude vojnih sudova. Vojska se često nađe pod vatrom svojih zbog problema u komunikaciji i gađanju ciljeva, piše portal „Ukrainska pravda“.

Prema nepotvrđenim informacijama, do 10. mjeseca rata udio ruskih gubitaka od prijateljske vatre premašio je globalnu konvencionalnu normu, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari