Od neustrašive rokerke do 'ratnice pravoslavlja': Ko je Julija Čičerina, omiljena pevačica Kremlja 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Ona nema lepršave lokne, visok glas ili blistav osmeh kao Vera Lin, ali za ruske patriote koji navijaju za Putinov rat sa Ukrajinom, ona je jednako inspirativna: Julija Čičerina.

Njene kratke tamne lokne često su umotane u crnu balaklavu, a izvodi pesme koje je sama napisala za vojnike u okupiranim ukrajinskim gradovima i na šumskim čistinama iza rovova.

Na nedavnom improvizovanom koncertu na zaleđenom proplanku, koji su preko video linka gledali širom Rusije, iscrpljeni vojnici su se popeli na oklopna vozila i aplaudirali joj dok je pevala „Ovo je naša zemlja i tu ćemo ostati“, nakon čega su pohrlili po njen autogram, piše Telegraf, prenosi Jutarnji.hr.

Čičerina (44) je jedna od najvećih zvezda Z-kulture. Većina ruskih umetnika i kulturnih radnika osudila je rat, mnogi su pobegli u inostranstvo, a neki su o ratu ćutali.

Ipak, širom Rusije ima Z-pevača, pesnika, pisaca i drugih koji su našli svoju oduševljenu publiku na događajima uživo i na društvenim mrežama, među građanima koji su uvereni da se Rusija bori za sopstveni opstanak. Oni dodaju emocionalnu težinu antizapadnim porukama koje se emituju na televiziji, a sada su u školama obavezni i časovi patriotizma.

Čičerina je postigla uspeh kao indi-rok umetnica početkom 2000-ih, ali je potom nestala iz očiju javnosti. Ponovo se pojavila 2014. godine, ubrzo nakon što je Rusija zauzela Krim, i postala revnosni propagandista proruskih otcepljenih „narodnih republika“ Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

– Ovo je rat pravoslavlja protiv antihrista, kaže ona.

Takvu apokaliptičnu poruku ponavljaju svi umetnici Z kulture.

– Iskreno govoreći, danas su takve zapadne vrednosti satanizam, kaže pesnik, pevač i komičar Ivan Kondakov (39) za Telegraf.

Kondakov tečno govori engleski, a London opisuje kao jedan od njegovih omiljenih gradova. Ali njegove objave u aplikaciji Telegram, gde ga prati više od 47.000 mladih, opisuju Zapad kao izopačen.

Kao i kod Čičerine, Putinova aneksija Krima izazvala je njegovo interesovanje za politiku. Kasnije, tokom karantina izazvanog pandemijom Covida, uzeo je gitaru i počeo da komponuje.

– Poznajem ruski mentalitet. Znam šta ljude brine i trudim se da ih malo nasmejem, kaže.

Meta njegovog humora su svi oni koji se protive ratu. On ih naziva izdajnicima, krivcima. Na svojim društvenim mrežama promoviše sve rusko, poput donjeg veša popularnog među nacionalistima, čiji je slogan „Budi Rus od glave do pete“.

– Mi smo na svojoj zemlji! Vadi bič!, peva.

Na pitanje da li ga sponzoriše država, Ivan kaže ne. Njegove spotove, kaže, finansira stanovništvo, ali se pojavljuje i na državnim medijima i zadovoljno kaže da ga sada prepoznaju na ulici.

U međuvremenu, profesionalni pevači koji podržavaju rat, poput Olega Gazmanova (71), dobro zarađuju na turnejama koje organizuje Kremlj.

Nemoguće je znati koliko Rusa podržava rat. Nezavisna anketna organizacija Levada centar procenila je podršku na 75 odsto prošlog meseca. Ali istraživanje socijalnog antropologa Saše Arkipova kaže da većina Rusa prihvata rat, ali ga ne podržava. Mnogi veruju u narativ Kremlja jer su alternativne informacije na Internetu suviše bolne da bi ih podneli u situaciji kada se ne usuđuju da protestuju.

Mnogi se okreću vojnim blogerima i reporterima poput Aleksandra Kotsa, najpoznatijeg ruskog ratnog reportera koji je često na prvim linijama fronta u Ukrajini.

– Ljudi možda neće verovati zvaničnim izjavama na TV-u, ali će sigurno pratiti ratne izveštače na Telegramu, kaže Kots, koji na Telegramu ima 670.000 pratilaca, a redovno ga intervjuišu na državnom radiju i televiziji.

Sa bradom i obrijanom glavom, Kots (44) se među vojnicima oseća kao kod kuće. Izbegava retoriku mnogih nacionalista, a otvoreno kaže da mu je cilj podizanje morala.

Govori o patriotizmu i prijateljstvu na frontu.

– U artiljerijskoj jedinici su mi rekli da je neopisiv osećaj kada pogode metu, to je eksplozija emocija. A njihov komandant kaže da im u tom trenutku oči zasvetle, srećni su kao deca, kaže Kots, koji nije istraživao kako se Ukrajinci osećaju. Oni su, kaže, ti koji čine zločine, a ne Rusi.

Z-zvezda Julija Čičerin ima nekoliko saveta za one koje ona naziva ‘Ukrops’ (prezir izraz za Ukrajince).

– Predaja! Mi ćemo oprati vaše grehe u našem gulagu. Onda možete da se vratite čisti u naš ruski svet, kaže Čičerina, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari