Od početka godine u BiH ušlo 3.400 migranata 1Ilustracija Foto: EPA/PETER KLAUNZER

„Ako bi dolazak migranata u BiH bio nastavljen u ovom obimu, to bi bio dosta veliki pad u odnosu na prošlu godinu“, kazao je Mektić novinarima posle sednice Saveta ministara BiH, koji deluje u tehničkom mandatu.

On smatra da će se priliv migranata povećati sa lepšim vemenom.

„Za sada je diskutabilno da li će taj problem da raste u odnosu prošlu godinu“, kazao je ministar bezbednosti BiH.

On je dodao da više nema pojava formiranja divljih izbegličkih naselja i kampova, kao i da ubuduće neće biti neograničenog slobodnog kretanja migranata.

„Na današnjoj sednici razgovarali smo koje dodatne kapacitete unutar BiH možemo restrukturisati i povećati zaštitu jugoistočne granice BiH, kako bi efikasnije sprečili ulazak migranata“, rekao je Mektić.

Prema njegovim rečima, više od 80 odsto ilegalnih migranata dolazi u BiH preko Srbije, a manji broj iz Crne Gore, zbog čega, kako je istakao, treba bolja zaštitita granice prema Srbiji.

Kad je reč o grupi migranata, koji su nedavno pronadjeni promrzli na području Trebinja, Mektić je rekao da se radi o migrantima koje je Hrvatska po osnovu readmisije preuzela iz Slovenije, a onda ih “naterala” da se vrate nazad u BiH, bez poštovanja pravila o readmisiji.

On je istakao da nije usvojen prijedlog izveštaja o migrantima koji je trebalo da bude upućen Predsedništvu BiH, jer je na sednici Saveta ministara bilo odredjenih sugestija pojedinih ministara koje žele da uvrsti u taj izveštaj.

Mektić očekuje da će to, kao informacija ili izveštaj, biti usvojeno na sednici Saveta ministara naredne sedmice.