Odblokiran saobraćaj Nikšić-Podgorica 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mestu Bogetići, je, nakon četiri sata, ponovo uspostavljen.

Grupa građana i danas je protestovala zbog izmena odluke o sticanju crnogorskog državljanstva koje bi trebalo da usvoji Vlada.

Saobraćaj je bio u prekidu, a propuštani su samo hitni slučajevi poput vozila hitne pomoći. Organizator skupa je Patrotsko-komitski savez Crne Gore.

Inicijalni odbor slobodnih građana najavio je radikalizaciju protesta ukoliko Vlada u naredna tri dana ne ispuni njihove zahteve od kojih je glavni da se odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka i predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Crnogorska vlada saopštila je juče da na sednici nije planirano usvajanje izmena Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva kojom se olakšava njegovo dobijanje.

Vlada je to saopštila nakon što se nekoliko stotina građana okupilo ispred zgrade Vlade a pojedini putevi u Crnoj Gori bili blokirani.

Taj dokument će, kako je saopštila Vlada, biti usvojen kada ga odobre Sekretarijat za zakonodavstvo i Komisija za politički sistem.

Izmenama Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva se kao jedan od uslova za crnogorsko državljanstvo računa osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Time će se omogućiti da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljanstva.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Vlada planira Izmene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta koje predviđaju obaveznu ođavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namerom da u njoj stalno živi, kao i ođava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom proverom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada građana poreklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promeniti birački spisak.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će svim sredstvima braniti državu od „evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Odblokiran saobraćaj Nikšić-Podgorica”

  1. Rogovi u vreći -tako bi trebali nazvati ovaj crnogorski cirkus koji preti da se izrodi u jos jedno popriste nerazumevanja i opasnih navika da se glasovi razuma na kraju nadjačaju pucnjavom i kanonadama. Zar je bitno ko ima koje državljanstvo i koja mu je vera milija? Jedva čekam vreme koje je davno prorečeno. Vreme kad se ljudi neće deliti na nacije, na vernike i nevernike, političare i ostale, već će svi imati privilegiju i besplatno državljanstvo u raju na Zemlji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.