Odbor Kneseta odobrio pokriće privatnih troškova premijera Izraela 1Foto: Beta/AP/Ohad Zwigenberg

Odbor parlamenta Izraela danas je odobrio nova novčana sredstva za troškove premijera Benjamina Netanjahua i njegove porodice, u vreme masovnih protesta zbog njegove politike i slabe ekonomije.

Odbor je odobrio sredstva za pokriće troškova Netanjahuovih privatnih domova u Jerusalimu i primorskom gradu Cezareji, kao i povećanje za hiljade dolara za troškove odevanja Netanjahua i njegove supruge Sare.

Netanjahu ima reputaciju da je izgubio dodir s običnim Izraelcima, a ovi potezi će dodatno potvrditi takve kritike.

Opoziciona partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) upozorila je da pada vrednost izraelske valute šekel, da investitori beže, da kamatne stope rastu, i da stotine hiljada građana ne mogu da sastave kraj sa krajem, ali je finansijski odbor odobrio zahtev porodice Netanjahu za finansiranje dve rezidencije na račun poreskih obveznika.

Dodatno finansiranje je odobreno u vreme kada je zemlja duboko podeljena zbog plana Netanjahuove vlade da reformiše pravosudni sistem i kada je ekonomija suočena s izazovima, budući da inflacija raste i šekel pada u odnosu na dolar.

Vodeći ekonomski stručnjaci kažu da će reforme, čiji je cilj slabljenje ovlašćenja Vrhovnog suda Izraela, pojačati ekonomske teškoće zemlje i odvratiti investitore.

Zvanična rezidencija premijera Izraela se trenutno renovira. Bivši premijer Izraela Naftali Benet je takođe kritikovan zbog renoviranja svog privatnog doma dok zvanična rezidencija nije bila dostupna. Benet je tvrdio da su renoviranje zahtevali bezbednosni zvaničnici i da ih je odobrio vrhovni tužilac.

Porodica Netanjahu je više puta bila upletena u skandale zbog troškova. Netanjahu je u javnosti stvorio imidž osobe koja puši cigare i pije konjak, a njegova supruga je kritikovana zbog navodnog maltretiranja zaposlenih u rezidenciji.

Premijeru Izraela se već tri godine sudi za korupciju, uključujući optužbe da je navodno dobijao na poklon skupe cigare i šampanjac od bogatih saradnika. On je bio i na udaru kritika zbog velikih troškova preuređenja službenog aviona.

Bračni par Netanjahu je i ranije kritikovan zbog troškova u svojim rezidencijama. Godine 2015. državni kontrolor je upozorio da se velike sume javnog novca troše na hranu, nameštaj, čišćenje i za održavanje bašte u zvaničnim i privatnim rezidencijama Netanjahua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.