Odlazak Putina u Iran: Poruka da Rusija želi da izgradi odnose sa neprijateljem SAD 1foto EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

Putin je pokušaje Zapada da uništi rusku ekonomiju najsnažnijim sankcijama u modernoj istoriji okarakterisao kao proglašenje ekonomskog rata i kazao da se Rusija okreće ka Kini, Indiji i Iranu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sutra u Teheranu sa vrhovnim iranskim liderom ajatolahom Alijem Hameneijem, što je prvo putovanje šefa Kremlja izvan zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza (SSSR) od početka invazije na Ukrajinu.

Putin je pokušaje Zapada da uništi rusku ekonomiju najsnažnijim sankcijama u modernoj istoriji okarakterisao kao proglašenje ekonomskog rata i kazao da se Rusija okreće ka Kini, Indiji i Iranu, pišu Vijesti.

Svega tri dana nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden završio posetu Saudijskoj Arabiji, ruski lider stiže u Teheran kako bi održao prvi sastanak sa Hameneijem, vrhovnim liderom koji je došao na vlast 1989. godine.

„Kontakt sa Hameneijem je veoma važan“, kazao je Juri Ušakov, Putinov savjetnik za spoljnu politiku.

„Iskreni razgovor je uspostavljen između njih povodom niza važnih tema na bilateralnoj i međunarodnoj agendi“.

„Povodom većine tema, naše pozicije su bliske ili identične“, kazao je on.

Putinova poseta Iranu poklopiće se sa posetom turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana i dvojica lidera će se sresti u Teheranu kako bi razgovarali o dogovoru za ponovni izvoz žita iz Crnog mora kao i o Erdoganovoj pretnji da će pokrenuti novu operaciju na severu Sirije, čemu se Moskva žestoko protivi.

Putin (69) je retko putovao u inostranstvo poslednjih godina prvo zbog pandemije a zatim i zbog krize izazvane invazijom na Ukrajinu. Njegova poslednja posjeta inostranstvu izvan bivših sovjetskih republika bila je u februaru u Kini.

Odlaskom u Islamsku republiku u okviru prve strane posete od početka rata u Ukrajini, Putin šalje jasnu poruku Zapadu da Rusija želi da izgradi odnose sa Iranom, neprijateljem SAD od revolucije 1979.

Uoči puta, Putinov portparol Dmitrij Peskov je kazao da su Rusija i Iran dugo na meti zapadnih sankcija što je, po njegovim rečima, cena suvereniteta.

Za Teheran uspostavljanje veza sa Putinovom Rusijom je način da balansira uticaj SAD i njenih saveza širom Zaliva sa arapskim vladarima i Izraelom.

Putin će se takođe sastati sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, koji je izabran prošle godine.

„Potreban nam je snažan saveznik, a Moskva je supersila“, kazao je visoki iranski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Osnažen visokim cinama nafte, Teheran se nada da će uz podršku Rusije izvršiti pritisak na Vašington da ponudi ustupke za obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Ipak, rusko okretanje ka Pekingu značajno je smanjilo izvoz iranske sirove nafte Kini – što je bio ključni izvor prihoda za Teheran od kako je bivši predsjednik SAD Donald Tramp toj zemlji ponovo uveo sankcije 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.