Odobrena kaucija indijskoj aktivistkinji 1Foto: Pixabay/Pexels

Indijski sud je odobrio puštanje na slobodu uz kauciju dvadesetdvogodišnjoj aktivistkinji Diši Ravi koja je bila uhapšena zbog deljenja dokumenta kojim se pomagalo poljoprivrednicima tokom protesta protiv novih zakona o agraru, prenosi Bi-Bi-Si. Policija je tvrdila da je Diša Ravi bila „glavna zaverenica“ u „formulisanju i rasturanju“ protestnih „alata“.

Optužili su je za pobunu i zaveru. Ravi je optužbe odbacila. Aktivisti su u njenom hapšenju videli upozorenje drugima koji su želeli da podrže demonstracije protiv vlade. Desetine hiljada seljaka su tri meseca protestovale protiv zakona za koje su tvrdili da idu u korist samo velikim korporacijama. Te demonstracije su predstavljale jedan od najvećih izazova vladi Narendre Modija, navodi britanski servis.

Ravi je bila među osnivačima indijskog ogranka klimatskog štrajka „Fridays for Future“ i uhapšena je 13. februara u svojoj kući u Bengaluru (nekadašnji Bangalor). Odvedena je u Nju Delhi i stavljena u pritvor. U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, policija je navela da je Ravi sarađivala u „širenju nezadovoljstva protiv indijske države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.