Odobrene sveobuhvatne reforme zakona o abortusu u Izraelu 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Odbor za zdravlje izraelskog parlamenta (Kneseta) je odobrio sveobuhvatne reforme zakona o abortusu prvi put za tri decenije.

Kako je navedeno reforme će omogućiti ženama u ranom stadijumu trudnoće farmaceutski indukovanu terminaciju u klinici umesto u bolnici i one neće morati da se pojave pred uveliko kritikovanim komisijama za abortus, preneli su izraelski mediji.

Uz to, na osnovu već najavljenih izmena, žene će moći da daju neophodne podatke preko interneta umesto u bolnici, a neće morati ni da se sastaju sa socijalnim radnikom, osim ako to žele. Uloga socijalnog radnika biće da im pruži podršku.

Novi propisi će postati važeći u roku od tri meseca, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

I mada se planirane reforme pripremaju već neko vreme ministar zdravlja Nican Horovic je danas pohvalio promene kao odgovor na nedavnu odluku Vrhovnog suda SAD.

„Pravo na telo žene pripada samo ženi. Potez Vrhovnog suda SAD da liši ženu prava na njeno telo je mračan potez, ugnjetava žene i vraća lidera slobodnog i liberalnog sveta stotinama godina unazad. Mi se razlikujemo i danas preduzimamo velike korake u dobrom pravcu“, rekao je ministar Horovic.

On je objasnio da su „ukinute arhaične procedure za ‘sprečavanje nepotrebnih abortusa’, uklonjene ponižavajuće obaveze pojavljivanja pred komisijom i što je najvažnije ojačano je najosnovnije pravo žene na njeno telo i život.

Na osnovu izraelskog zakona žene nemaju automatsko pravo na aboruts, već moraju da traže dozvolu od zakonski ovlašćene komisije za okončanje trudnoće koju čine tri predstavnika bolnice ili klinike.

Paneli koji odobravaju veliku većinu zahteva imaju za cilj da ispituju slučajeve na osnovu kriterijuma kao što su starost žene, kako je zatrudnela i zdravlje fetusa.

Aktivisti su se godinama žalili da je saslušavanje pred komisijom bespotrebno invazivno i ponižavajuće, pa neke žene osećaju da nemaju izbora već moraju da lažu kako bi dobile dozvolu.

Komisije takođe retko sprečavaju ženu da okonča trudnoću, što proces čini bespotrebnim.

Uz to u Izraelu ima samo 38 komisija i događa se da je teško zakazati sastanak i da žene moraju dugo da čekaju, da putuju i gube vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.