Odšteta od 271.000 dolara zbog pogrešne fizure 1Nju Delhi, arhiva EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Sud za zaštitu prava potrošača u Indiji je doneo presudu prema kojoj jedan frizerski salon mora da plati modelu odštetu od dvadeset miliona rupija (271.000 dolara) zbog pogrešne frizure.

Kako se navodi, žena koja je došla u salon inače dobija poslove od firmi koje proizvode frizerske preparate jer je imala dugu kosu. Međutim, frizer u salonu joj je suprotno njenim instrukcijama drastično skratio kosu, zbog čega je „pretrpela veliki gubitak“, ukazao je Sud, preneo je Bi-Bi-Si.

Salon, koji je u sastavu poznatog hotelskog lanca u Nju Delhiju, može da uloži žalbu na presudu i nije se oglašavao povodom odluke Suda.

Nacionalna komisija za sporove potrošača radi naknade štete (NCDRC) je saopštila da je žena „izgubila poslove i pretrpela veliki gubitak, zbog čega joj je potpuno promenjen stil života i raspršeni su joj snovi da postane top-model“.

„Pretrpela je ogroman stres i traumu usled nemara frizera koji ju je šišao, te nije mogla da se skoncentriše na svoj posao koji je na kraju izgubila“, navela je NCDRC.

Model je otišla u salon u hotelu 2018. i osoblju dala posebne instrukcije za frizuru koju je htela. Frizer joj je, međutim, odsekao veći deo kose, „ostavivši samo desetak centimetara od vrha glave do ramena“, navodi se u sudskim dokumentima. „Prestala je da se gleda u ogledalo, a pošto se bavi komunikacionim veštinama, te njen posao zahteva da učestvuje na sastancima na kojima ima interakcija, izgubila je samopouzdanje zbog kratke kose.“

Kada se žalila salonu, ponuđen joj je besplatan tretman kao nadokanda za štetu. Sudu je rekla da je taj tretman bio „sumnjiv, te da joj je njime oštećena kosa“. „Takođe je pretrpela gubitak prihoda zbog nervnog rastrojstva nakon što je dobila lošu frizuru, a potom i neprijatan tretman u salonu. Takođe je napustila posao. Dve  godine od incidenta prolazi kroz bol i traumu“, naveo je Sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.