OEBS u BiH poziva na istragu navoda o korumpiranosti predsednika Visokog sudskog saveta 1Foto: EPA / Christian Charisius

„Kada se pojave krivični navodi protiv pravosudnih zvaničnika, to dodatno šteti već krhkom poverenju javnosti u pravosuđe“, kazao je Berto za regionalnu N1 televiziju, posle pisanja sarajevskog portala Žurnal da je Tegeltija umešan u skandal u vezi sa primanjem mita.

Šef misije OEBS-a u BiH je ocenio da je „od ključnog značaja da se navodi u potpunosti provere“.

„Imajući u vidu da sva lica uživaju pravo da budu smatrana nevinim dok se ne dokaže suprotno, misija OEBS-a u BiH poziva nadležne organe da ispune svoje dužnosti i obaveze i sprovedu nepristrasne i temeljne istrage“, istakao je Berton.

On je dodao da će, tamo gde je to potrebno, „možda biti neophodno uključiti dodatne mere, kako bi se obezbedilo da nema sukoba interesa“.

Sarajevski portal Žurnal danas je objavio da je predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) Milan Tegeltija putem posrednika, inspektora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ugovarao klijente kojima je trebalo „ubrzati“ predmete u pravosuđu.

Žurnal je naveo da je u posedu dokaza koji potvrđuju navode o Tegeltijinoj umešanosti u koruptivne radnje, ističuči da je novac u Tegeltijino ime preuzimao inspektor SIPA-e iz Banjaluke Marko Pandža.

Prema navodima ovog protala, prvi čovek bh. pravosuđa obećao je da će „ubrzati“ istragu u jednom slučaju u kojem je oštećeni predao Pandži dve hiljade konvertibilnih maraka (oko hiljadu evra) za podmićivanje predsednika VSTS-a.

Tegeltija je negirao navode Žurnala, navodeći da je „potpuna neistina i zlonamerna i bezočna laž da je uhvaćen u bilo kakvoj korupciji“ i da on nikada ni na koji način nije učestvovao u koruptivnim radnjama.