Olbrajt nova predsednica Odbora za odbrambenu politiku SAD-a 1Foto: EPA/ TIAGO PETINGA

Kada je izgubio izbore 2020. godine, Donald Tramp je iz odbora izbacio dugogodišnje stručnjake za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, uključujući Olbrajt i Kisindžera.

Bivši američki državni sekretar, 84-godišnja Medlin Olbrajt, položila je zakletvu kao nova predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku, saopštio je Pentagon.

Ovakav razvoj situacije dolazi skoro tačno godinu dana nakon što je Trampova administracija uklonila nju i druge stručnjake za nacionalnu bezbednost iz savetodavnog komiteta, piše Al Jazeera Balkans.

Olbrajt je prva predsednica odbora otkad je ministar odbrane Lojd Ostin pokrenuo reviziju savetodavnih komiteta Pentagona ranije ove godine, piše Tanjug pozivajući se na CNN.

“Pod vođstvom ministra Ostina, Odeljenje se prilagođava promenljivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika“, navodi se u saopštenju Olbrajt.

Početkom februara, Ostin je razrešio više stotina članova 42 odbora i komiteta, uključujući i kontroverzne članove koji su imenovani tokom Trampove administracije.

Trump izbacio Olbrajt i Kisindžera

Nakon što je izgubio na izborima 2020. godine, Tramp je izbacio iz odbora neke dugogodišnje stručnjake za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost, uključujući Olbrajt, bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera i druge.

Za sada, Olbrajt je jedini član Odbora za politiku odbrane, navodi se na sajtu američkog Ministarstva odbrane.

Odbor za odbrambenu politiku je spoljna savetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu bezbednost koji “pružaju ministru odbrane i zameniku ministra odbrane nezavisne savete i mišljenja u vezi sa pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamenika ministra“, navodi se na sajtu.

Olbrajt je jedna od kretora spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vreme i nakon okončanja rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.