Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

Orban, koji je na aprilskim izborima osvojio treći uzasopni mandat, vodeći kampanju zasnovanu na antiimigrantskim politikama, predvideo je da će u Evropi postojati dve civilizacije – jedna koja gradi svoju budućnost na mešanoj islamsko-hrišćanskoj koegzistenciji i druga u Centralnoj Evropi koja će biti samo hrišćanska.

„U narednih 15, 20 godina migracija će biti najvažnije sudbinsko pitanje na kontinentu, i u okviru toga i u Mađarskoj“, rekao je Orban novinarima.

On je kazao i da polaže „velike nade“ u saradnju Italije i Poljske, čije se vlade protive imigraciji, i dodao da desničarskog italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i dalje doživljava kao „svog heroja“.

Salvini je juče bio u Varšavi, u pokušaju da napravi savez sa vladajućim poljskim populistima uoči izbora za EP u maju, i izrazio nadu da će „italijansko-poljska osovina“ zameniti aktuelnu „francusko-nemačku osovinu“.

Dok je Salvini rekao da se sa liderom poljskih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim saglasio u najvećem broju pitanja, pojedini zvaničnici Poljske danas su izrazili rezerve prema Salviniju kog u toj zemlji vide kao previše prijateljski nastrojenog prema Rusiji.

Oni su naveli da sporazum sa Salvinijem nije postignut i da je dogovoreno samo da sastanci i konsultacije budu nastavljeni.

Povezani tekstovi