Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Premijer Aleksis Cipras prihvatio je njegovu ostavku i saopštio da će sam preuzeti resor spoljnih poslova, kako bi „svom snagom pomogao da se uspešno primeni Prespanski sporazum“.

Kocijas je ostavku podneo nakon jučešanje burne sednice vlade, tokom koje je sa Kamenosom imao žučnu raspravu o primeni sporazuma sa Makedonijom, pri čemu nije dobio podršku premijera, ni ostalih ministara.

Premijer i većina ministara izbor su napravili na jučerašnjoj sednici kabineta, a danas sam ja izabrao stranu, poručio je Kocijas.

Nakon što je prihvatio osgtavku Kocijasa, Cipras je poručio da nikome od članova valde neće tolerisati različito mišljenje o Prespanskom sporazumu.

Isto tako, naglasio je Cipras, nikada neću dozvoliti da se Makedonija priključi Evropskoj uniji i NATO ukoliko ne prihvati sporazum i ne promeni ime, naglasio je Cipras.

Prema njegovim rečima, Makedonija mora da iskoristi ovu šansu, jer joj druga neće biti pružena.

U ovom trenutku čini se da su mali izgledi da Prespanski sporazum bude prihvaćen u Makedoniji, jer posle neuspešnog referenduma, vlada ni u Sobranju ne može da obezbedi dvotrećinsku većinu za izmenu Ustava.

Zbog toga se pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Ves Mičel pismom obratio lideru VMRO-DPMNE Hristijanu Mickoskom, od koga je tražio da „zanemari partijski interes i svom narodu i državi obezbedi svetlu budućnost u evropskoj porodici naroda“.

Mickoski mu je odgovorio da ne može da promeni stav, jer je sporazum sa Grčom „suprotan interesu naroda, zbog čega je neprihvatljiv“.

Nadam se da će Makedonija veoma brzo postati deo NATO i EU porodice, ali ponosno i dostojanstveno, a ne kao ponižena i osramoćena država, poručio je Mickoski u odgovoru.