U Španiji otkriveni 3D štampači za proizvodnju oružja 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Španska policija je saopštila da je izvršila raciju i razmontirala nelegalnu radionicu za proizvodnju oružja 3D štampačima.

Prilikom pretresa u Santa Kruzu de Tenerife na Kanarskim ostrvima između ostalog su pronađena dva 3D štampača zajedno s delovima pištolja, replikom automatske puške, dva omamljivača i mačetom, piše Bi-Bi-Si.

Policija tvrdi da su takođe pronađeni priručnici o terorizmu i urbanom gerilskom ratovanju, kao i materijal belih suprematista. Kako su rekli zvaničnici, ovo je prva ovakva radionica koja je pronađena u Španiji.

Navodni vlasnik radionice se tereti za nelegalno posedovanje oružja i eksploziva.

Prema pisanju španskog lista Pais, vlasnik je Španac koji je radio kao upravnik staračkog doma na ostrvu. Policija je u saopštenju navela da je operacija počela kada su inspektori saznali za osobu koja je pokušavala da proda vatreno oružje i eksploziv preko interneta.

Istraga ih je odvela do Tenerifa gde su agenti obavili raciju u radionici. Pronašli su 3D printer, kao i više od 30 priručnika o temama kao što su kako napraviti eksploziv kod kuće i kako napraviti oružje upotrebom 3D štampača, dodaje se u saopštenju.

Racija je bila u septembru, ali je istražni sudija naredio da se detalji istrage čuvaju u tajnosti, te se za operaciju saznalo tek u nedelju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.