Ovo je tajna jedinica ruskih moćnika i njihovih sinova: "Nisu ni videli borbe" 1foto BETAPHOTO (Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruski poslanici su optuženi da su organizovali izviđačku jedinicu daleko iza linija fronta kako bi oni i njihovi vojno sposobni sinovi mogli da služe u Ukrajini, a da ne budu ubijeni. Kremlj je ranije poručio ruskim političarima da podrže invaziju ako žele da zasluže poštovanje običnih Rusa, piše The Telegraph.

Ruski poslanici su se potom prijavili na služenje vojnog roka u tajnoj jedinici Kaskada, koja se nalazi negde u Donbasu, na oko mesec dana, što im omogućava da prave korisne fotografije sebe u vojnoj uniformi, a možda čak i dobiju nekoliko medalja, piše Telegraf.

VKČ-OGPU, ruski blog kanal koji tvrdi da ima bliske veze sa odbrambenim establišmentom zemlje, objavio je spiskove političara iz stranke Jedinstvena Rusija Vladimira Putina koji su služili u Kaskadi. „Ovo je ‘odred ortaka’ koji uključuje parlamentarce i njihovu decu koji žele da se predstave kao da su u ratu, ali im se ne ide na prvu liniju fronta“, objavio je Telegram kanal.

Sinovi moćnika izbegavali su mobilizaciju

Sin Dmitrija Sablina, poslanika koji je osnovao jedinicu i trenutno je vodi, snimljen je u Ukrajini kako služi zajedno sa ostalim članovima. Ruski disidenti koji žive u egzilu na Zapadu istakli su da su skoro svi sinovi moćnih Rusa uspeli da izbegnu prvu rusku mobilizaciju od 1941. godine.

Kaskada je formirana u oktobru, mesec dana nakon što je Putin naredio mobilizaciju, ali nije jasno koliko jedinica zapravo učestvuje u borbama. „Najudobnije mesto za ’prolazno dežurstvo’ je odeljenje dronova u Kaskadi, jer vam omogućava da ostanete na bezbednoj udaljenosti od borbene linije“, saopštio je VKČ-OGPU.

Fotografije prikazuju vojnike Kaskade kako pripremaju dronove i proučavaju kompjuterske monitore u udobnim bunkerima, daleko od krvi i blata na linijama fronta. Kaskade sebe označuje kao polutajnu jedinicu za specijalne operacije, što znači da može da izbegne otkrivanje svoje lokacije, iako je Sablin u Telegramu napisao da su njegovi vojnici stacionirani u Rubižnu, oko 80 kilometara od fronta.

Najbolja povezana jedinica?

Iako nije najhrabrija trupa, Kaskade je možda najbolje povezana i redovno ugošćuje ugledne goste. Jedinicu je tri puta posetio prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Sergej Kirijenko.

Tokom Kirijenkove poslednje posete 16. marta, Sablin je na svom Telegram kanalu napisao da su razgovarali o tome kako on čuva svoj „štab” pre nego što je svog posetioca upoznao sa borcima u proruskoj jedinici Donjecke Narodne Republike (DNR).

Ovi herojski momci snose najveći teret borbi za oslobođenje DNR“, rekao je Sablin, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.