Pahor u Prištini: Sporazum o ZSO mora da se primeni 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Prištini da sporazum o Zajednici srpskih opština mora da se primeni.

„Postoji sporazum Prištine i Beograda za stvaranje ZSO. Rekao sam Vjosi Osmani da pronađe rešenje za postizanje tog sporazuma. Ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema drugih predloga strana važi prethodno postignut dogovor“, rekao je Pahor, objavio je Klan Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

Pahor je istakao da Kosovo i Slovenije dele mnoge stavove, ali da među njima ima i razlika i da je jedna od njih implementacija postignutih sporazuma.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da sporazum o ZSO ne može da se primeni, jer je suprotan Ustavu Kosova i poručila da takvi dogovori nisu iznad Ustava i da će poštovati odluke Ustavnog suda.

„Ne možemo da forsiramo rešenja iz prošlog veka koja dele ljude, ali naš cilj je da se svi ljudi integrišu i ostvare svoja ustavna prava po principu multietničnosti. Kao predsedniku zemlje jedina alternativa mi je Ustav Republike Kosovo“, rekla je Osmani.

Ona je istakla da je Kosovo ispunilo 99 odsto obaveza iz dijaloga sa Srbijom i da jedino nije ispunjen deo sporazuma koji se odnosi na ZSO.

Osmani je navela da je jedino rešenje za dugoročni mir i stabilnost uzajamno priznanje Srbije i Kosova, a svako rešenje koje nije vezano za međusobno priznanje neće doneti mir i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari