Foto: EPA/REHAN KHAN

Kavaja Muhamad Asif, ministar spoljnih poslova Pakistana, izjavio je za pakistansku televiziju da tvrdnja američkog predsednika kako Pakistan štiti teroriste uopšte nije tačna. Dodao je i da američka vojska koristi teritoriju Pakistana, kako bi ostvarila vlastite interese u Avganistanu. 

Istakao je da su SAD poslednjih 15 godina Pakistanu dale novac prvenstveno zbog aktivnosti koje sprovodi njegova zemlja, a ne iz humanitarnih razloga, javlja Anadolija.

„Morao bi zbog neuspeha u Avganistanu smatrati odgovornim one koji su doprineli tome, a ne nas“, rekao je Asif i dodao da je pakistanska vlada spremna da s javnošću podeli sve detalje o tome na koji način je utrošena pomoć pristigla iz SAD-a.

„Spremni smo na otvorenim sesijama da podelimo informacije o detaljima pomoći SAD-a, te u šta i na koji način je upotrebljena t pomoć“, kazao je ministar.

Na kraju je još istakao kako ih previše ne brine upozorenje Trampa o mogućem ukidanju finansijske pomoći Pakistanu, tvrdeći da su i sami Beloj kući poručili da je „dosta više“.

Tramp je danas na Tviteru napisao da su Sjedinjene Američke Države glupo poslednjih 15 godina dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a da oni zauzvrat nisu dali ništa, „osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici budale“.