Pakistanski premijer: Kašmir kao Srebrenica 1Foto: Beta/AP Photo/Abdul Razzaq

Pakistanski premijer Imran Kan upozorio je u četvrtak na mogućnost novog masakra i etničkog čišćenja muslimana u Kašmiru, poput onog koji se dogodio pre 24 godine u Srebrenici.

„Zar će svet tiho posmatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenicom“, upitao se Kan na TViteru i dodao: „Želim sa upozorim međunarodnu zajednicu dam ako dozvoli da se to dogodi, to će imati ozbiljne posledice i izazvaće reakcije u muslimanskom svetu koje pokreću radikalizaciju i cikluse nasilja.“ ?Ove riječi Kana dolaze nakon što je Indija 5. augusta ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Kašmir je pod ključem već više od sedam dana, s prekidom mobilne, fiksne i internet mreže i ograničenjima poput policijskog sata koji ljudima zabranjuju okupljanje.

Zvničnici su u sredu saopštili da su ta ograničenja ublažena u regionu hinduističke većine Džamuu. Indija tvrdi da će odluka o oduzimanju Kašmiru specijalnog ustavnog statusa i njegovo premieštanje iz kategorije savezne države u teritoriju osloboditi to područje od separatizma. Pobunjenici se u Kašmiru decenijama bore protiv indijske vlasti.

U sukobima ekstremista i demonstranata s indijskim snagama bezbednosti je od 1989. poginulo oko 70.000 ljudi. Najveći deo stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili pripajanje Pakistanu. I Indija i Pakistan polažu prava na Kašmir i dva puta su ratovali zbog njega. Prvi rat je okončan 1948. podelom Kašmira i obećanjem referenduma pod pokroviteljstvom UN o budućem statusu. Taj referendum nikada nije održan, prenosi Radio Slobodna Evropa,

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.