Palestinci kritikovali arapske zemlje učesnice skupa u Bahreinu 1Foto: Pixabay/OpenClipart-Vectors

Izvršni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat je izjavio za arapske medije da očekuje neuspeh tog skupa.

On je u intervjuu za libanski novinski kanal Almajadin pozvao sve arapske i nearapske zemlje koje nameravaju da učestvuju da preispitaju tu svoju odluku.

Palestinci su prošle nedelje zvanično objavili da neće prisustvovati konferenciji zakazanoj za 25. i 26. jun u Manami, glavnom gradu Bahreina, upozorivši sa će se onaj ko prisustvuje smatrati saradnikom Izraela i SAD.

Skup se organizuje da se predstavi prvi, ekonomski deo, dugo očekivanog bliskoistočnog mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa, nazvanog „sporazum veka“.

Palestinski politički analitičar Ziad Abu Zajad je ocenio da se zemlje koje su najavile učešće „okreću u orbiti SAD, tako da nije iznenađenje da su pristale da prisustvuju i budu domaćin konferenciji”.

Abu Zajad smatra da su druga geopolitička pitanja u regionu igrala veliku ulogu u tome kako će arapske vlade, posebno zemlje Zaliva, posmatrati palestinsko pitanje.

„Amerika i Izrael su uspeli da ubede te zemlje da opasnost za njih dolazi od Irana i zbog toga će one učiniti sve što traže SAD i Izrael“, rekao je on, dodavši da Palestinska uprava nije mogla da vrši pritisak na te zemlje, prenose izraelski mediji.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar su najavili učešće uz Bahrein koji je domaćin.

SAD su takodje poslale pozive ministrima finansija iz drugih arapskih i nearapskih zemalja.

Husein Ibiš iz Instituta arapskih zemalja Zaliva u Vašingtonu rekao je da Amerikanci imaju više ciljeva na tom skupu, pre svega da stvore niz podsticaja koji će primorati Palestince da ozbiljno prihvate političku komponentu plana. On smatra da to neće uspeti.

SAD, kako smatra, žele i da direktno apeluju na palestinsku poslovnu zajednicu u sklopu šireg napora da direktno kontaktiraju sa palestinskom javnošću.

Treći cilj je približavnje arapskih zemalja Zaliva i Izraela. Mnogi istaknuti palestinski biznismeni su međutim javno odbili da učestvuju.

Poznavaoci prilika navode da američki bliskoistočni tim koji predvode Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner i glavni savetnik za region Džejson Grinblat, pokušavaju da stvore alternativno rukovodstvo s kojim mogu da sklope posao i da se čini da ne shvataju društvenu i političku palestinsku realnost.

Zbog toga će taj skup samo pokazati kako je taj višedecenijski sukob složen i da se ništa ne može postići bez učešća Palestinaca, te da neće biti velike promene u odnosima Izraela i zemalja Zaliva.

Skup će možda pokazati kako je teško približiti se jevrejskoj državi ne baveći se ozbiljno palestinskim pitanjem.

Ibiš smatra da će sve što bogate zemlje Zaliva finansijski obećaju, biti samo teoretski jer je jasno da nema mogućnosti da se stvore političke komponente za primenu tih inicijativa, jer Palestinci potpuno odbacuju plan.

Palestinci su prekinuli kontakte sa SAD pošto je Tramp decembra 2017. priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i potom Ambasadu SAD iz Tel Aviva premestio tamo.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Birzeut u Ramali Gasan Katib veruje da su ti potezi, te uskraćivanje finansiranja UN Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama, pokušaj izmene definisanja statusa izbeglica i okupiranih palestinskh teritorija aspekti primene plana.

Palestinci su unapred odbacili Trampov plan, ocenivši da je njegova vlada od početka nefer i pristrasna u korist Izraela, da ne želi uravnoteženo rešenje, da ne teži pravednom miru, te nije više prihvatljiva kao mirovni posrednik.