Palestinski ministar spoljnih poslova optužio Izrael u Savetu bezbednosti za ratne zločine 1Foto: EPA/ ATEF SAFADI

Palestinski ministar za spoljne poslove Riad Malki optužio je danas Izrael za ratne zločine na onlajn sastanku u Savetu bezbednosti UN, osudivši „agresiju“ Izraela protiv palestinskog naroda i njihovih „svetih mesta“.

„Neki neće da koriste te reči – ratni zločini i zločini pritiv čovečnosti, ali oni znaju da je to istina“, rekao je Malki na hitnom sastanku, ocenivši osvrćući se i na širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali da je „Izrael nemilosrdan i neumoljiv u sprovodjenju svoje politike naseljavanja“, i pozvao SB UN da deluje kako bi se okončali napadi na Palestince.

„Koliko će Palestinaca poginuti pre osude“, dodao je Malki pošto su SAD dva puta za nedelju dana odbacile usvajanje saopštenja u kome se poziva na kraj sukoba izraelske vojske i palestinskih ekstremističkih organizacija na predlog Tunisa, Norveške i Kine.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan je optužio palestinski Hamas koji vlada pojasom Gaze da je unapred pripremio rat protiv Izraela i da želi da preuzme vlast na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali.

„Hamas je izabrao da pojača napetost, koristeći to kao pretekst za početak ovog rata“ s Izraelom, rekao je izraelski diplomata, aludirajući palestinsku manipulaciju.

„Nema opravdanja za nasumičnu raketnu vatru protiv civila“, rekao je on, optuživši Palestince da koriste ljudske štitove i tako povećavaju civilne žrtve.

On je pozvao SB UN da osudi raketne napade a 15 članova tog tela već nedelju dana ne može da se dogovore o zajedničkom saopštenju.

Izraelski ambasador koji je pohvalio podršku SAD njegovoj zemlji je rekao da jevrejska država nema „drugog izbora“ već da odgovori na napade Palestinaca da bi ih zaustavila.

U najnovijim sukobima poginulo je najmanje 188 Palestinca, uključujući 55 dece i 33 žene, a 1.230 je ranjeno.

Na izraelskoj strani poginulo je desetoro ljudi, medju njima dvoje dece i jedan vojnik.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je da je u današnjim izraelskim napadima na glavnu ulicu pojasu Gaze povećao na 33, uključujući osmoro dece.