Palestinski zatvorenik okončao štrajk glađu, očekuje oslobađanje 1Foto: AP Photo/ Mahmoud Illean, File

Palestinski zatvorenik Khalil Avavdeh, koga Izrael drži u zatvoru iako nije podignuta optužnica, niti mu se sudi, rekao je danas da prestaje gotovo šestomesečni štrajk glađu pošto je postignut dogovor da bude oslobođen u oktobru.

Advokati i lekari su upozorili da bi 40-godišnji Avavdeh, otac četvoro dece s okupirane Zapadne obale mogao preminuti i da je već pretrpeo neurološko oštećenje zbog dugog štrajka. Na najnovijim fotografijama se vidi da je jako mršav i bolestan.

Na video snimku postavljenom danas na društvenom mrežama Avavdeh je potvrdio da je sporazum postignut i označio to „velikom pobedom“ za palestinski narod.

Avavdeh je protestovao jer je držan u takozvanom administrativnom pritvoru, za koji Izrael kaže da je potrebna praksa jer opasne ekstremiste drži podalje od ulica i sprečava odavanje obaveštajnih informacija.

Palestinci i organizacije za ljudska prava upzoravaju međutim da se takvim zatvorenicima uskraćuje osnovno pravo na sudski proces.

Komisija za pritvorenike, u Palestinskoj upravi, saopštila je da će Avavdeh biti pušten 2. oktobra posle borbe za koju je, kako je navedeno, žrtvovao svoj život. On će ostati u izraelskoj bolnici dok se potpuno ne oporavi.

Detalji sporazuma su međutim ostali nepoznati i izraelska vojska, zatvorska služba, ministarstvo odbrane i bezbednosna služba Šin bet nisu dali izjave o tom slučaju. Izrael optužuje Avavdeha da je član Islamskog džihada, što on poriče.

Ta ekstremistička organizacija je zahtevala njegovo oslobađanje u okviru dogovora o prekidu vatre kojim je okončan trodnevni žestok sukob u Gazi početkom ovog meseca.

Advokat zatvorenika Ahlam Hadad rekao je da on sada ima samo 37 kilograma.

U junu mesecu je dve nedelje uzimao vitamine, kada je mislio da je njegov slučaj rešen, ali od početka marta, kada je počeo da štrajkuje glađu, pije samo vodu, rekla je njegova porodica.

Nekoliko Palestinaca dugo je štrajkovalo glađu u proteklim godinama u znak protesta zbog administrativnog pritvora.

U većini slučajeva Izrael ih je na kraju oslobodio pošto im je zdravlje jako pogoršano.

Niko nije umro u zatočeništvu, ali su mnogi pretrpeli neizlečiva neurološka oštećenja.

Trenutno je u izraelskim zatvorima 743 zatvorenika protiv kojih nije podignuta optužnica, niti im se sudi i to je najveći broj od 2008. godine.

U izraelskim zatvorima je ukupno 4.400 palestinskih zatvorenika, uključujući ekstremiste koji izveli smrtonosne napade, ljude uhapšene na protestima ili zato što su bacali kamenice.

Palestinci ih sve smatraju političkim zatvorenicima koji su osuđeni za otpor decenijskoj vojnoj okupaciji teritorije na kojoj oni žele da osnuju nezavisnu državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.