Palmer: Ruska agresija najveća pretnja evropskoj sigurnosti 1Foto FoNet TV FoNet

„Presude dvojici ruskih obaveštajnih agenata izrečene u maju za pokušaj terorizma, tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, samo je jedan primer ruske opstrukcije demokratskih aspiracija drugih zemalja“, rekao je Palmer Pobjedi.

On je kazao da Rusija – koja je izvršila invaziju na Gruziju i Ukrajinu, i nastavlja da okupira delove njihove teritorije – postala je više od spoljne ili vojne pretnje.

„Kremlj orkestrira operacije u srcu zapadnog sveta, sa ciljem uticaja na nacionalnu bezbednost, političku stabilnost, socijalnu koheziju i ekonomski napredak“, naveo je Palmer.

On je rekao da Moskva radi na urušavanju kredibiliteta američke posvećenosti Evropi, potkopavanju transatlantskog jedinstva, sijanju nesloge u zapadnim društvima, i slabljenju zapadnih demokratskih institucija i vlada.

„Ruske ambicije na Balkanu su nekonzistentne sa aspiracijama regiona za mirnu, prosperitetnu i evropsku budućnost“, oceno je Palmer.

Prema njegovim rečima, izazovi za napredak u regionu ostaju ne manje značajni od ruskog mešanja.

„Osiguravanje bolje budućnosti za region zahteva da lideri država Zapadnog Balkana nastave dinamiku uspeha, ubrzaju reforme i unaprijede integraciju u zapadne strukture“, kazao je Palmer.

On je poručio da SAD ostaju posvećene otvorenim i odgovornim vladama, vladavini prava i ekonomskom prosperitetu na Zapadnom Balkanu.

„Od 2010. godine obezbedili smo podršku od više od 1,8 milijardi USD Zapadnom Balkanu i nastavićemo da podržavamo težnje svih zemalja da ostvare zajednički cilj evropske budućnosti“, kazao je Palmer.