Palmer: SAD se nadaju da će EU otvoriti pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom 1Metju Palmer Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje sa kojim će se Evropski savet suočiti na sastanku u martu jeste da li će otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, rekao je Palmer.

On je naveo da se SAD nadaju da će odgovor na to pitanje biti da.

„Smatramo da su obe zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Severna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu“, istakao je Palmer.

Palmer je izrazio je zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana i „pokušaja potkopavanja međunarodne podrške“ za, sada, jednogodišnji sporazum Severne Makedonije i Grčke koji je okončao dvadeset sedmogodišnji spor dve zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO.

„Zabrinuti smo zbog ruskih namera po pitanju Zapadnog Balkana“, rekao je Palmer i ukazao na ruske napore da potkopaju podršku Prespanskom sporazumu Atine i Skoplja kao još jedan primer zloćudnih aktivnosti ruske države.

Dodao je i da Rusija „preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice“.